Leren luisteren

Goed luisteren naar een zendingswerker: hoe doe je dat?


We weten allemaal hoe dat gaat. Zendingswerkers trekken de wereld in en doen geweldig werk. Zo nu en dan komen ze terug in onze gemeenten om te delen hoe God werkt in andere delen van de wereld. We vinden het allemaal prachtig en hun verhalen over fouten die ze hebben gemaakt door de cultuurverschillen vinden we grappig, maar laten we eerlijk zijn: soms zijn de meer persoonlijke gesprekken een beetje lastig en ongemakkelijk.
 
Daar zijn meer dan genoeg redenen voor. Ze hebben jaren doorgebracht in een cultuur die je niet kent en waar je niets mee hebt. Je kent de plaatsen en mensen waar ze het over hebben niet. Jouw leven thuis is gewoon doorgegaan zonder hen. Misschien zijn we echt wel geïnteresseerd, maar weten we gewoonweg niet wat we moeten vragen.
 
Ik hoop dat onderstaande tips je helpen om het ongemak weg te nemen waardoor je je meer bij je zendingswerker betrokken voelt.
 
1. Denk aan de gemeenschappelijke band die er is in Christus.
Hun ervaringen kun je niet met hen delen, maar wat we gemeen hebben is onze relatie met Jezus. Als er verder niets is wat je gemeenschappelijk hebt, is dat in ieder geval een raakvlak. 

2. Stalk ze voor ze komen.
Juist ja, ga naar hun facebook pagina. Lees hun laatste nieuwsbrieven of blogs. Stel je op de hoogte zodat je beter weet wat ze hebben gedaan en welke vragen je kunt stellen. Er is niets zo ontmoedigend als wanneer iemand die je nieuwsbrieven ontvangt je vraagt: “Helpt me even herinneren, wat doe je daar ook alweer?” 

3. Wees nieuwsgierig.
Wees bereid om te leren over een cultuur, een plaats, en een roeping waar je niet bekend mee bent. Niet alleen zullen ze je er enthousiast over willen vertellen, maar het zal je perspectief op Gods werk wereldwijd verbreden. 

4. Chat in kleine groepen.
Twee weten meer dan één. Soms heeft iemand anders een interessante vraag waar je zelf niet aan had gedacht.

5. Stel specifieke, open vragen.
Er is niets erger dan de vraag: “Alles goed in Namibië?” Serieus?! Hoe verwacht je dat ik daar antwoord op geef? Ik weet dat je dat alleen maar zegt omdat je echt niet weet wat je moet vragen, daarom wil ik je hier helpen. Ten eerste: stel een meer specifieke vraag, zodat ik weet waarin je bent geïnteresseerd. Maar ook: stel open vragen waar je niet alleen met ja en nee op kunt antwoorden. Luister vervolgens goed, zodat je ook een vervolgvraag kunt stellen. Enkele suggesties waarmee je kunt beginnen… 

Vragen over de plaats:
Is het landschap anders dan hier?
Hoe is het weer daar?
Wat is het religieuze klimaat in het land?
Welke talen spreekt men daar? Heb je een van die talen moeten leren?
 
Vragen over de mensen:
Hoe is de samenstelling van de bevolking in het gebied waar je woont?
Vertel eens iets over de mensen waaronder je werkt?
Over welke studenten/christenen ben je erg enthousiast?
Is er een gemeente waar je je thuis voelt en heb je daar ook vrienden?
 
Vragen over hun ervaringen:
Vertel eens iets meer over de verschillende werkzaamheden waar je bij betrokken bent?
Welk eten vind je erg lekker of juist niet?
Wat vind je het fijnst aan het leven daar?
Wat betreft cultuurverschillen: heb je daar een leuk verhaal over?
 
Vergeet niet: een gesprek over de plaats en de cultuur is misschien interessant, maar hun passie en de reden dat ze daar zijn, zijn de mensen waaronder ze werken.
Laat hen over mensen praten, en ze worden enthousiast. 

Goed luisteren naar onze zendingswerkers zorgt ervoor dat ze zich gewaardeerd en begrepen voelen. En dat is vaak wat ze het meest nodig hebben als ze thuis hun ervaringen delen.
Laten we dus ons best om beter te leren luisteren.

 
(Mike, zendingswerker in Namibië)