Boeken en webtips

Waar kan ik meer lezen over TFC’s in het algemeen?


De onderstaande boeken geven een goed beeld van wat er allemaal komt kijken bij een uitzending.

Samen uit, samen thuis
Jaap Ketelaar

Wat komt er allemaal kijken bij het uitzenden van een zendingswerker? Wat is de rol van de gemeente en wat doet een zendingsorganisatie? Het is noodzakelijk om als missionaire gemeente de verschillende rollen en verantwoordelijkheden helder te hebben. In dit boekje zetten we een aantal fasen in het proces van uitzending op een rijtje.


Een thuisfront voor de zendeling – Zorgen voor zendelingen wanneer ze zich voorbereiden, ze op het zendingsveld zijn, ze naar huis terugkeren
Neal Pirolo, 1994

Oorspronkelijke titel: Serving as senders
Dit is een handboek voor mensen die zendelingen uitzenden, het thuisfront. Het laat zien met welke problemen zendelingen te maken krijgen en hoe het thuisfront hen daarbij kan helpen.


Short Term – Goed voorbereid naar het buitenland
Wilma Brons, Annjo van der Hooning, Geanne Klapwijk

Een praktisch handboek met info, tips, adressen en ervaringsverhalen. Voor jonge mensen die voor een korte periode naar het buitenland gaan om mee te werken aan ontwikkelingswerk of zending, of voor stage. De hoofdstukken met informatie zijn geschreven door deskundigen op het gebied van zending en ontwikkelingswerk. Zo schrijft Jaap Haasnoot over cultuurschok, Ruben Hadders over contact met God, en Corry Nap over  psychosociale problemen.

Meer lezen over het verlof? Onderstaand boek geeft een goed overzicht van alles wat rond een verlof geregeld moet worden.

Bruin brood met kaas - Praktische handreiking over verlof houden voor zendingswerkers
Kees Janse, Ada Heldoorn-Reijnoudt, met bijdragen van Corry Nap-van Dalen en Margrete Bac-Fahner

Wat smaakt er beter dan bruin brood met kaas als je op verlof bent in Nederland? Op verlof zijn is genieten, maar ook druk en spannend. Hoe haal je het beste uit je verlof? Hoe ga je om de vele verplichtingen? Is het mogelijk om uitgerust terug te gaan naar het veld? In dit boek vind je 120 pagina’s met informatie en tips om je goed op je verlof voor te bereiden en het tot een verfrissende ervaring te maken.

Nuttige websites:
www.intransit.nl - o.a. trainingen voor zendingswerkers
www.membercare.nl - Pastorale en/of psychologische zorg voor zendingswerkers
www.missienederland.nl/tck - Zorg voor thirdculture-kids
www.stichtinghand.nl - Praktische hulp aan zendingswerkers, o.a. autoverhuur
www.wereldschool.nl - Thuisonderwijs voor zendingskinderen