Acht tips!

Verkoop GZB-dagboek in coronatijd – acht tips!

Bent u al begonnen met de verkoop? We kunnen ons goed voorstellen dat u vanwege de coronamaatregelen de nodige vragen heeft. Maar wat zou het ontzettend jammer zijn als de verkoop van het dagboekje dit jaar tegenvalt. We bieden niet alleen een mooi dagboekje, maar de verkoop vormt ook een belangrijke bron van inkomsten voor het werk van de GZB. Laten we ons er samen voor inzetten dat alle 39.257 boekjes verkocht worden! Hoe? We geven u acht tips!
 

1. Maak gemeenteleden enthousiast!‘

De kracht van de boodschap zit in de herhaling’ wordt wel eens gezegd. Beperk de informatie over het dagboekje niet tot een eenmalig bericht in het kerkblad, maar gebruik alle communicatiekanalen van uw gemeente: poster/intekenlijst in de hal van de kerk, berichten delen via de website, kerkblad, gemeentebrief/zondagsbrief, social media, beamerpresentatie tijdens kerkdiensten, etc. Niet één, maar meerdere keren. Gebruik daarvoor het persbericht van de GZB en de advertentie, aangevuld met uw eigen gegevens om het boekje te bestellen.
 

2. Verkoop aan de deur werkt het best!

Men kan u toch niet onverrichter zake terugsturen? Mensen zijn eerder geneigd om het boekje te kopen als iemand van de kerk voor de deur staat, dan dat ze daar zelf actie voor moeten ondernemen. En nu kerkdiensten en activiteiten maar beperkt kunnen doorgaan, is het ook nog eens een mooie gelegenheid om vanuit de kerk weer even contact te hebben met gemeenteleden. Natuurlijk verkoopt u wel coronaproof: u houdt afstand, geeft geen hand, gaat niet op pad als u verkouden bent, draagt eventueel een mondkapje, laat mensen zelf het dagboekje uit de doos halen en laat hen het liefst gepast of via Tikkie of machtigingskaart betalen.
 
Tip: Het is ook leuk om een groep kinderen van bijvoorbeeld de clubs in te schakelen! Maak er een uitdaging van: wie verkoopt de meeste boekjes?
 

3. Stimuleer de verkoop door middel van een online bestelformulier.

Wellicht dat iemand in uw gemeente daar handig mee is. Zo niet, de GZB maakt graag een formulier voor uw gemeente aan dat u zo kunt plaatsen. De link die u van ons krijgt, deelt u op de website, via het kerkblad, gemeentebrief/zondagsbrief en social media. Interesse? Neem contact op met Danny Schurink, dschurink@gzb.nl. Bestellingen die via het formulier gedaan worden, komen in de mailbox van één van de commissieleden waarna u het boekje kunt bezorgen.
 

4. Regel een centraal verkoop- /afhaalpunt in uw kerk- of verenigingsgebouw.

Zet de bij de GZB bestelde boekjes op zo’n plek dat ze voor iedereen die naar de kerk komt duidelijk zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat betalen zo makkelijk mogelijk is: contant in een collectebus of iets dergelijks, via Tikkie of machtigingskaart. Zorg voor duidelijke communicatie, zodat alle gemeenteleden op de hoogte zijn. Een onbemand verkooppunt vraagt natuurlijk wel om vertrouwen, maar we gaan er maar vanuit dat dat bij u in de gemeente geen probleem is. :-)

Zeker nu nog maar 30 personen een kerkdienst mogen bijwonen, is dit natuurlijk niet het enige verkoopkanaal. Zorg er daarnaast ook voor dat gemeenteleden kunnen bestellen via een bestelformulier, mailadres of telefoonnummer.
 

5. Nieuwe Zendingsmaatjes krijgen het dagboek cadeau!

We hebben een mooie actie ontwikkeld. Bij het verkopen van de dagboekjes biedt u een flyer aan waarmee de koper Zendingsmaatje kan worden én het aankoopbedrag van het dagboekje terug kan krijgen. U heeft er als zendingscommissie geen extra werk aan: het boekje wordt gewoon bezorgd en afgerekend en het gemeentelid meldt zichzelf aan bij de GZB. Wél kunnen we er zo samen voor zorgen dat meer mensen bereikt worden met het Evangelie én ontstaat er meer betrokkenheid bij zending in de gemeente.
 
Als uw gemeente verbonden is met een bepaalde zendingswerker is dit een extra manier om geld te werven voor zijn/haar uitzending. U kunt zelfs een flyer bij de GZB bestellen over uw ‘eigen’ zendingswerker. Wilt u als zendingscommissie meedoen met deze actie? Heel graag!
 

6. Diaconieën krijgen korting.

Diaconieën die het dagboek gratis uitdelen - bijvoorbeeld met Kerst aan ouderen in de gemeente - krijgen korting. Hoe meer dagboekjes zij bestellen, hoe hoger de korting.

  • 10-50 exemplaren | 30% korting | prijs: € 8,75
  • 51-250 exemplaren | 35% korting | prijs: € 8,13 
  • 251-500 exemplaren | 40% korting | prijs: € 7,50
  • 501-1000 exemplaren | 45% korting | € 6,88
  • 1001-1500 exemplaren | 50% korting | prijs: € 6,25
  • Meer dan 1500 exemplaren | 55% korting | € 5,63 


Maar denk dit jaar ook eens aan andere doelgroepen. Bijvoorbeeld als bedankje voor kerkenraadsleden of anderen die actief zijn in de gemeente. Juist in deze tijd waarin veel op hen afkomt is het mooi om hen te bedanken voor hun inzet en tijd. Ook is het dagboekje een prachtig geschenk voor gemeenteleden die wat buiten het vizier zijn geraakt door corona, niet alleen ouderen maar ook jongeren. Het is een mooie aanleiding om toch even aan te bellen, een kort gesprek aan de deur te hebben én je laat ook nog eens een mooi dagboek achter. Het is de investering meer dan waard!
 
Misschien dat de diaconie in uw gemeente al gebruik maakt van de kortingsregeling, zo niet: het zou fijn zijn als u het onder de aandacht brengt.
 

7. Maak betalen zo makkelijk mogelijk.

Hebben mensen geen contant geld in huis, laat hen dan betalen via een Tikkie of machtigingskaart. Het makkelijkste is het als uw gemeente een eigen Tikkie aanmaakt voor de verkoop van het dagboekje, dan heeft u de financiën in eigen beheer. Is dat in uw gemeente niet mogelijk, de GZB regelt met alle plezier een Tikkie voor u. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Ook kunt u bij de GZB machtigingskaarten bestellen.
 

8. Promoot de mogelijkheid om dagboekjes cadeau te geven.

Met de feestdagen in aantocht is het is niet altijd eenvoudig om voor iedereen een passend cadeau te bedenken. Het dagboekje is dan een leuke en verantwoorde cadeautip.
 
 
Misschien heeft u zelf nog wel meer ideeën. We horen het graag. In ieder geval heel hartelijk dank voor uw inzet en heel veel succes met de verkoop! U verkoopt niet alleen een mooi dagboekje, maar met de opbrengst steunt u ook nog eens het zendingswerk! Jaarlijks brengt de verkoop van het dagboek zo’n € 265.000 op. Worden gemeenteleden Zendingsmaatje, dan is de opbrengst per boekje zelfs hoger, want Zendingsmaatje word je gemiddeld voor € 10 per maand. Kortom: veel wereldwijd zendingswerk is mede afhankelijk van uw inzet!
 
We kunnen ons voorstellen dat u dit jaar vanwege corona vragen heeft. Wilt u graag met iemand van de GZB overleggen hoe u de verkoop het beste kunt aanpakken, neem contact op met Danny Schurink, dschurink@gzb.nl. Hij denkt graag met u mee! Bestellen kan via www.gzb.nl/dagboek, ehk@gzb.nl of 0343-512444.