Bevrijdingsdag

ill860
Heleen van der Sluijs | Plaatsingsdatum: 6 mei 2019 | Bosnië

Gisteren was ik in de gemeente van Noordscheschut. Deze gemeente is één van mijn ‘deelgenotengemeenten’. Samen met een aantal andere gemeenten maken zij mijn uitzending naar Bosnië mogelijk. Ik was een weekendje weg en moest een flink eind rijden voor ik bij de kerk was. Onderweg kwam ik overal de uitgestoken, vrolijk wapperende Nederlandse vlag tegen. Bevrijdingsdag! In de dienst zongen we het Wilhelmus. Borst vooruit, met opgeheven hoofd. We zijn vrij!
 
Bevrijdingsdag is in Nederland, 73 jaar na dato, nog steeds een belangrijke dag. Nadat we op 4 mei stil zijn voor hen die hun leven gaven voor onze vrijheid, vieren we die vrijheid de dag erop en zijn we dankbaar voor alle zegeningen die dat met zich meebrengt.
Nog maar weinig mensen in Nederland hebben de oorlog zelf meegemaakt. We kennen de verhalen van onze ouders en grootouders. Maar het horen van de verhalen maakt ons keer op keer bewust van de waarde die vrijheid heeft. En de prijs die, ook onze, vrijheid heeft gekost.
 
Op 14 december 1995, volgend jaar 25 jaar geleden, werd in Parijs het verdrag van Dayton getekend. Daarmee werd in Bosnië een einde gemaakt aan de burgeroorlog. Gisteren keek ik rond in de kerk en zag ik hoe ‘onze oorlog’ nog steeds indruk maakt. Ik vroeg me af hoe het op ‘bevrijdingsdag’ is in mijn nieuwe gemeente in Bosnië. En dan word ik stil. Want in alle verhalen die ik hoor, voel ik nog steeds de pijn die deze oorlog met zich mee heeft gebracht. De wonden zijn nog vers, de gevolgen voor velen nog dagelijks zichtbaar. De spanning en haat nog lang niet weg.
 
Deze pijn baart me zorgen. Want hoe kan ik weten hoe oorlog voelt? Hoe kan ik meeleven met wie zo’n trauma met zich meedraagt? Ik ken alleen maar vrede. Ik weet alleen hoe vrijheid voelt.
 
Dankbaar voor de vrijheid in mijn eigen land, hoop en bid ik met de mensen in mijn nieuwe land. En niet alleen met hen, maar met allen die leven in oorlog of met de pijn en het verdriet van oorlog nog vers in hun ziel: ‘Geef vrede Heer, geef vrede!’

Reageer op dit artikel