6 Mythes over het leven in Afrika

ill860
Daan en Judith van der Kraan | Plaatsingsdatum: 7 januari 2019 | Namibië

Hoe is het leven in Namibië…?! Zes Mythes over het leven in Afrika.
Het is soms moeilijk voor ons om te vertellen hoe het leven is in Namibië. Zoals veel mensen dachten wij dat Namibië gelijk staat aan ‘diep donker Afrika’. Zand, rieten hutjes en geiten… Toch? Inmiddels weten we dat de realiteit anders is. Maar hoe denkt u eigenlijk over Namibië/Afrika?
 
Mythe 1: Mensen in Afrika wonen in rieten hutjes en moeten een eind lopen om water te halen. 
Oké, er is veel zand, er wonen nog mensen in traditionele huizen en geiten zijn er ook volop. Niet in Windhoek, maar wel in het noorden van het land. Daar moet je goed oppassen als je op de snelweg rijdt, want er kan zomaar een kudde oversteken.  Het wonen in traditionele huizen staat niet per se gelijk aan armoede. Ook in het noorden van het land groeien de steden en worden huizen moderner. In de sloppenwijk van Windhoek wonen mensen in zelfgemaakte huizen van golfplaten. Daar is geen stromend water en hebben veel mensen geen toegang tot een toilet. Geen wonder dat Hepatitis E daar nu is uitgebroken. Binnen een straal van 10 kilometer aan de andere kant van de stad zijn de meeste huizen vrijstaand. Dat zijn vaak ook grote, luxe huizen die in Wassenaar niet mis zouden staan. Wist u dat Windhoek een van de duurste steden van Afrika is? En dat de huur die we hier betalen vergelijkbaar is met die in Nederland?
 
Mythe 2: In Afrika is het leven goedkoper.

Helaas niet. De krant is heel goedkoop (30 eurocent) en de benzine is ook goedkoper (90 eurocent per liter), maar onze boodschappen zijn gewoonlijk duurder dan in Nederland. Er zijn veel verschillende supermarkten, bijvoorbeeld Checkers, Shoprite, Usave, Food Lover’s Market en Spar. Soms zijn dit  van die grote supermarkten waar je veel verschillende dingen kunt kopen, zodat het ongeveer een Blokker, Xenos en Albert Heijn in één is. Wist u dat we eigenlijk veel kunnen krijgen hier in de supermarkt? Zelfs Haribo drop en Douwe Egberts koffie? En soms zelfs ontbijtkoek en Sambal Oelek? Er zijn ook veel luxe winkels die merkkleding, gadgets en juwelen verkopen; speciaalzaken in keukenmateriaal of campingspullen. En zoals gezegd, is de huur hier vergelijkbaar met Nederlandse huurprijzen.
 
Mythe 3: In Afrika werkt alles minder goed dan in Nederland.
Ja, soms sta je langer in de rij dan nodig is. Of zou je wensen dat je dingen online kon regelen. Maar sommige dingen zijn echt handiger in Namibië. Of waren hier eerder dan in Nederland. Betalingen via je telefoon, bijvoorbeeld. De ontvanger ontvangt een code die is gekoppeld aan een mobiel nummer. Een soort bankrekening op je telefoon zeg maar. Je kunt dat geld zelfs uit een automaat halen zonder bankpas. Of je kunt van dat geld elektriciteit of beltegoed kopen. Elektriciteit tegoed kun je kopen via je mobiel. Of je kunt beltegoed met elkaar delen (erg handig!). Als ik (Judith) te weinig heb, kan Daan gemakkelijk van zijn tegoed overmaken naar mij.
 

6 mythes over het leven in AfrikaMythe 4: In Afrika kun je geen griep krijgen en is het nooit koud.
Dat is dus niet waar. Ook hier zijn er met de subtiele overgangen tussen de seizoenen mensen die griep krijgen. Ook hier wordt een jaarlijkse griepvaccinatie gedaan voor de winterperiode. In de winter kan het hier heel koud zijn zodat we sloffen, truien en winterjassen dragen. Het kan zelfs sneeuwen in Afrika. Niet gedacht hé… Toch is het waar. De temperatuur zakt richting vriespunt en stijgt dan weer naar 15-25 graden en daalt dan weer in de avond. Gelukkig schijnt wel bijna elke dag de zon, ook in de winter.
 
Mythe 5: In Afrika hebben mensen het niet druk.
De meeste mensen hebben het druk in Namibië. Wij als Westerse mensen denken dat mensen in Afrika het rustig aan doen in het leven. Toch vinden wij dat tegenvallen… Mensen maken lange dagen. Veel mensen die we kennen hebben verschillende banen naast elkaar of combineren gezin, full time werken en een studie naast elkaar. Parttime werken kennen ze hier niet echt. Oké, het leven ligt minder vastgelegd. Onze sociale agenda is hier minder vol en flexibeler. We kunnen makkelijk een afspraak met vrienden maken voor over een paar dagen.

Het dagelijkse leven begint hier al vroeg. De meeste kinderen gaan om 7.00 naar school, dus om 5.30 uit je bed is heel normaal. Een student van NETS staat om 4.00 op om haar huiswerk te doen voordat het gezin wakker wordt. Daarnaast is het voor de meeste gezinnen niet gebruikelijk om een stofzuiger en/of wasmachine te hebben. Dus reken daar ook nog maar wat tijd voor. Burn-out is ook hier een verschijnsel waar mensen mee te kampen hebben.
 
Mythe 6: In Afrika zijn geen grote steden, zijn de wegen niet geasfalteerd en lopen de leeuwen in je tuin…
Afrika is met ruim 1,2 miljard mensen na Azië het continent met de meeste inwoners. En veel van deze mensen wonen in grote steden. Vergeleken bij steden als Lagos in Nigeria (21 miljoen inwoners), Cairo in Egypte (20 miljoen inwoners) of bijvoorbeeld Luanda in Angola (6,5 miljoen inwoners) is Windhoek maar klein met ca. 400.000 inwoners. Maar ook in Windhoek groeit de bevolking omdat veel mensen uit het land naar de hoofdstad trekken voor werk. Windhoek kent, naast een , ook een zakencentrum met grote en soms zelfs luxueuze gebouwen voor ministeries, bedrijven en hotels. Verschillende internationale bedrijven zijn ook hier actief, zoals Shell, PWC, de Hilton hotelketen etc. Verder zijn er verzekeringsbedrijven, banken, ambassades. Mooi onderhouden gebouwen en tuinen.

In Windhoek zijn heel veel auto’s. Grote auto’s, zoals Toyota Fortuners of luxe auto’s zoals Porsches, Audi’s en BMW’s… De meeste straten zijn geasfalteerd, hoewel dat per wijk verschilt. In de sloppenwijk zijn de meeste straten dan weer niet geasfalteerd en dus lekker stoffig. Veel gezinnen hebben twee auto’s omdat alles per auto gaat. Hier en daar wordt gefietst, maar dat is best gevaarlijk omdat er geen fietspaden zijn en er ook eigenlijk geen ruimte is. Openbaar vervoer gaat vooral per taxi. Je staat op een bepaalde hoek van de straat om naar een bepaalde wijk te kunnen gaan. Er zijn ook bussen, maar die nemen nogal een lange route. De trein rijdt een aantal keer per week. Tja, en die leeuwen, die lopen niet door de tuin… Daarvoor moet je toch echt naar een wildpark waar je er één spotten kunt, als je geluk hebt. En voor wie toch wild in de tuin wil – er struinen regelmatig baboons (apen) door de straten aan de rand van Windhoek.
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.