Advent? Over vier weken komt de kerstman!

ill860
Gerrit en Jorine van Dijk | Plaatsingsdatum: 30 november 2015 | Duitsland

“Weten jullie wat het gisteren was? Het was eerste advent! Dan steken we de eerste van de vier kaarsen aan. En als de vierde kaars brand, dan komt de kerstman!”

Welkom in Rostock. Op dit moment zijn we druk bezig met cultuur- en taalstudie. Taal is daar dus deel van. Iedere maandag- en woensdagavond volgen we lessen op de Volksuniversiteit. Onze docente is een enthousiaste, gepensioneerde dame die met veel humor ons door de lessen leidt. Belangrijk vind ze dat we iets meekrijgen van de Duitse cultuur. Vandaag begon ze met bovenstaande uitspraak de les. Het is een illustratie bij wat kerst is in Rostock. Je merkt dat er ontzettend veel christelijke geschiedenis is, maar de betekenis is verdwenen door o.a. veertig jaar DDR.

Advent is hier écht een item. ‘Schönen ersten Advent’ wordt je bij de Aldi en binnen de groepsapp van de zwangerschapscursus toegewenst. En eerste advent betekent de eerste van de vier kaarsen aansteken, de kerstboom optuigen en je huis versieren. Ook is het hét officiële begin van Weihnachtsmarkt in Rostock, de grootste kerstmarkt van noord-Duitsland. Een mega markt met heel veel glühwein en bratwurst. Rostockers zijn er ontzettend trots op. De kerken hier hebben gemeenschappelijk een tent op de Weihnachtsmarkt. Helemaal aan het begin. Tot onze verbazing hoorden we dat de burgerlijke gemeente van Rostock dit betaalt.

Op creatieve manieren zoeken christenen het gesprek. Een uitdaging om advent anders in te kleuren. Om te delen dat advent inderdaad een feest van verwachting is. En dat in plaats van een kerstman er Iemand anders komt. Iemand die het lang verwachte “Weihnachtsgeschenk” zelf is. 

Ein schönen Advent!

Gerrit & Jorine

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Rien

  1 december 2015, 07:41

  De velden zijn wit in Rostock. Mooi dat de gezamenlijke kerken aanwezig zijn.
 • Jokediepeveen

  1 december 2015, 10:33

  Hallo Gerrit en Jorine

  Inderdaad een mooie gelegenheid om over ons bijzondere kerstgeschenk te vertellen.
  Groetjes, Joke
 • Ans v Wely

  3 december 2015, 09:58

  Hoi Gerrit en Jorine,

  Fijn dat het goed gaat met jullie, alhoewel er een grote taak ligt om de mensen in Rostock te overtuigen dat niet de kerstman maar De Here Jezus komt met kerst!

  Groet Ans v Wely