Afrika blijft mijn referentiekader…

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 1 november 2016 

Jan Gundelach: oud-zendingswerker en lid van de zendingscommissie in Ede: Als ik in het vliegtuig wegdommel, val ik in een diepe slaap en droom over ons leven in Nederland, ons mooie kikkerlandje. Waar blijft de tijd, 15 jaar geleden kwamen we na ons avontuur van een kleine 10 jaar in Oost Afrika te hebben gewoond, weer terug in Nederland. Sinds 2001 wonen we weer in Nederland, het continent Afrika heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten in ons gezin en in mijn persoonlijke leven.
 
De banden van het vliegtuig raken de landingsbaan in Nairobi – Kenia, ik schrik wakker. Ik loop naar buiten en kijk naar mijn naambordje en vind de taxidriver: “Jambo Jan, Karibuni Kenya” (Welkom Jan, welkom in Kenya). Met een hartelijke lach en een rij witte tanden word ik vriendelijk onthaald.  En voor ik het weet zit ik in de taxi naar Eldoret, ongeveer 500 KM van Nairobi vandaan. Onderweg geniet ik van de oude beelden die nooit zijn verdwenen, mensen lopen langs de hoofdwegen, de Masaai herders hoedden hun kuddes vee. Ik zie een kudde zebra’s bij Nakuru langs de hoofdweg, een paar wrattenzwijnen en vele antilopen, wat is Kenia toch mooi, zal dit altijd zo blijven?
 
Wereldburgerschap staat als centraal thema in mijn genen gegrift, hier wil ik iets van doorgeven. Mijn studenten stimuleer ik om de grenzen van Nederland over te gaan, Europa in, maar het liefst de wereld in. We moeten een goede referentie hebben om onze snelle wereld om ons heen in Nederland te kunnen plaatsen in het juiste perspectief, voor mij is dat Afrika. Als voorzitter van de Zendingscommissie Ede is mij gevraagd een column te schrijven. Wat is zending eigenlijk? Gezonden worden in onze eigen leefwereld, dat kan ook Nederland zijn, je buren, je werk, je familie… Zien de mensen om ons heen dat Gods Geest in ons werkt en dat we geleid worden door Zijn Heilige Geest? Zijn wij inderdaad anders dan de mensen om ons heen? Ik bedoel ‘anders’ in de zin van zien de mensen om ons heen dat Gods liefde in ons woont, hebben we zorg voor de ander? Gaan we met deze aarde om zoals God het bedoeld heeft?
 
Aangekomen in Eldoret bij Lewa Children’s Home en Baraka Farm, word ik even teruggezet, 76 weeskinderen die door ouders zijn achtergelaten, ik voel pijn, ondanks de grote liefde die ze krijgen van Madame Phyllis. Als Madame mij ziet aankomen, komt ze uit het veld met handen vol aarde en een overall aan, zij maakt diepe indruk op mij, werkend in het veld met weeskinderen, zij is voor mij een voorbeeld zoals God het bedoeld heeft, er zijn voor die ander. Het zet mij ook even terug, waar ben ik zelf mee bezig? Als landbouwkundige ben ik altijd bezig om de aarde zo goed mogelijk te bewerken en dat geef ik ook door in mijn colleges aan mijn studenten, maar de problematiek van Nederland is zo anders dan hier in Kenia, of toch niet? Hoe sta ik als Christen in de intensieve landbouw, sta ik stil bij de ethiek van het groeien van kuikens in 5 – 6 weken tot volwassen slachtkip? Wij halen 40 liter melk uit een koe in Nederland, wil ik dezelfde doelen behalen met ons Smart Dairy Programma in Kenia of zoek ik een middenweg? Allemaal vragen die mij bezig houden tijdens deze reis. In de koeienstal van Baraka Farm word ik erg enthousiast als ik de huisvesting van de koeien zie, redelijke extensief landbouw op 200 hectare, maar ik kan het ook niet laten om naar de melkproductiecijfers te kijken, gemiddeld 8 liter per koe… mijn hersencellen ratelen, hoe krijgen we de productie omhoog naar 20 liter?
 
Zending is dus niet alleen weggelegd voor mensen die theologie gestudeerd hebben, zending geldt voor iedere kerkganger. Nou ja kerkganger, ik bedoel het geldt voor hen die Jezus Christus willen volgen in hun leven en erkennen dat Hij voor onze zonden is gestorven. Wij als volgelingen van HEM, staan in de schuld, Hij nam alles op Zich, Hij droeg ons kruis. Het Kruis op Golgotha.
 
Hem volgen is dus niet keurig 2 keer per zondag in de kerk zitten, aan RELIGIE doen, nee, een levende RELATIE krijgen en onderhouden met onze Levende God. Dit is een dagelijkse keuze, opstaan, bidden om Zijn leiding en wandelen met Hem, dag in – dag uit.
 
Jan Gundelach
 

De GZB biedt de mogelijkheid om mee te gaan op reis, wil je hier meer over weten, neem gerust contact de GZB (Diane Palm) of neem een kijkje op www.experience1027.nl

Reageer op dit artikel