Als een kind

ill860
Mark en Corine Godeschalk | Plaatsingsdatum: 16 juli 2018 | Democratische Republiek Congo

Gods liefde laten zien in Congo. Daarom zijn we hier naartoe gegaan. Maar hoe doe je dat? In het begin zullen het nog niet onze woorden zijn die die liefde kunnen vertellen, want we zijn nog best aan het stoeien met de taal. We hebben beiden wel een goede basis Frans en redelijk Swahili, maar om echt te kunnen zeggen wat we willen is nog best moeilijk.

Laatst groette ik een man bij het operatiecomplex in het ziekenhuis. Ik verwachtte een luchtig ‘bonjour, ça va?’-praatje, maar het bleek dat zijn vrouw of dochter op dat moment werd geopereerd en dat hij daar stond te wachten. Hij was bang voor de afloop. Hij zei dat hij zoveel van haar hield. Tja, wat moest ik zeggen? Ik kon hem niet geruststellen met feiten, want ik had geen idee wat voor operatie het was. Er schoten gedachten door mijn hoofd over vertrouwen op God, maar ik wist even niet hoe ik dat moest zeggen. Ik had met hem te doen, maar ik kon de woorden niet vinden. Ik stamelde iets als, ik hoop dat het goed zal gaan. Geen idee hoe hij dat heeft geïnterpreteerd. Ik hoop dat God er wat mee kan, want ik ben duidelijk nog niet zo goed hierin.

Tegelijkertijd is deze beginfase ook een kracht van zendingswerker zijn. We zijn hier niet om eens even te gaan vertellen hoe het zit. Juist in de eerste tijd waarin we ons nog niet zo goed met woorden kunnen uitdrukken, waarin we nog zoveel aan het leren zijn, mogen wij de ontvangende partij zijn. En hoe vervelend het ook is om je als een kind te voelen die een taal leert, en te worden uitgelachen terwijl je hard je best doet, het legt de basis voor de verdere samenwerking. Er wordt vertrouwen gekweekt. Niet om wat we zeggen, maar omdat we er zijn.

Hopelijk zien mensen iets van de liefde van Jezus door onze aanwezigheid hier. Jezus de zoon van God, die ook op aarde een taal heeft moeten leren als kind. 

Corine

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.