Bewogenheid met verloren mensen

ill860
Leendert en Nelleke Wolters | Plaatsingsdatum: 9 maart 2021 | Tsjechië

“In mijn jeugd heeft God mijn karakter gevormd en gebruikt in Zijn dienst. Ik heb van jongs af aan altijd een heilige ontevredenheid gehad over hoe het leven voor veel mensen was en een groot verlangen naar verandering.” Aan het woord is Tomáš Grulich, predikant in Praag.
 
Tomáš komt uit een christelijk gezin met vier kinderen. Hij groeide op tijdens het communisme. Christelijke activiteiten mochten alleen achter gesloten deuren plaatsvinden. Dat betekende echter niet dat christenen publiek hun mond hielden. Ook Tomáš niet.
Het feit dat hij christen was en op school evangeliseerde, maakte dat de geheime dienst hem al vanaf zijn tienertijd in de gaten hield. “Mijn schooldirecteur vertelde me dat het voor mij onmogelijk zou zijn om een studie te volgen waarbij ik met mensen zou werken. Dat zou mij een platform bieden mensen te beïnvloeden. Psycholoog of leraar worden zat er niet in. Ik kon alleen een technische studie doen.”
 

Best denkbare nieuws

Wat pas echt de vlam in Tomáš deed ontbranden, was een documentaire die hij zag toen hij 16 was. Een dokter vertelde daarin over zijn werk met drugsverslaafden. Een vraag die de arts stelde, bracht een gevoel van verdriet en verlangen in Tomáš teweeg: “Ik kan mensen helpen lichamelijk van hun verslaving af te komen, maar wat kan ik hen ervoor in de plaats bieden?” Tomáš voelde berouw over het egoïsme in de kerk. “Hoe kunnen wij als kerk de boodschap van het Evangelie zelfzuchtig voor onszelf houden? We hebben het best denkbare nieuws! Door Jezus is er hoop, niet alleen voor dit leven, maar ook voor het eeuwige leven.”
 

Voor iedereen

Tot op de dag van vandaag voelt Tomáš bewogenheid met verloren mensen. In zijn jeugd was die de reden om in actie te komen. Die bewogenheid bracht hem op de knieën, maar gaf hem ook de drive om te vechten voor het geloof van hem en van anderen. “Het leerde mij dat het nodig is het Evangelie steeds opnieuw te verstaan. Dat is niet slechts een herhaling van dogma’s, maar goed Nieuws, ook in onze tijd. Niet alleen voor christenen, maar voor iedereen!”
 
Nu, vele jaren later, is Tomáš voorganger bij Network Praha, een jonge christelijke gemeenschap in Praag waarbij ook Leendert en Nelleke Wolters betrokken zijn. Hoe deze gemeente daaraan vorm geeft, leest u in een volgend blog!

Dit artikel verscheen eerder in Alle Volken.
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.