Bijzondere viering op historische grond

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 4 september 2018 

Onder de prachtige oude eiken en kastanjebomen in de Zuid-Franse Cevennen vond zondag een bijzondere protestantse bijeenkomst plaats: l’Assemblée du Désert.
 
Meer dan drieduizend man die psalmen zingen, luisteren naar lezingen, getuige zijn van dopen en in lange rijen staan om deel te nemen aan de avondmaalsviering – het doet, samen met een stoet van predikanten in zwarte toga’s, bijna denken dat dit een protestants bedevaartsoord is.

 
Al sinds 1911 ontmoeten de Franse protestanten elkaar jaarlijks in de Cevennen, een bergketen in Zuid-Frankrijk. In dat jaar werd in het gehucht Mas Soubeyran het Musée du Désert geopend, een museum over de strijd van de hugenoten. Bij de opening werd een assemblee gehouden, een vergadering, in de bossen achter het museum. Op dezelfde manier als de hugenoten ooit in het geheim samen kwamen, compleet met opklapbare kansel.
Deze dag is bedoeld om vervolgingen van de protestanten en de geheime bijeenkomsten op eenzame en woeste plaatsen, Au Désert, te gedenken. Tegelijkertijd is het een feestelijke bijeenkomst waarop
protestanten uit alle windstreken elkaar ontmoeten.
 
Het thema van dit jaar was ‘Vrouwen van de woestijn’. Daarbij werd met name aandacht gegeven aan Marie Durand, die in de achttiende eeuw 38 jaar lang in de Tour de Constance in Aigues-Morte opgesloten heeft gezeten vanwege haar protestantse geloof. Zij is het toonbeeld geworden van de ‘woestijnperiode’: symbool van moed, vreedzame weerstand en volharding. Ze was negentien toen ze gearresteerd werd met haar man, omdat ze de zus was van de gezochte ondergrondse predikant Pierre Durand. In 1768, nu 250 jaar geleden, werd ze vrijgelaten.
 
De openluchtdienst opende met het zingen van de psalmen 81 en 47, onder leiding van orkest en koor. “Zingen is voor ons als protestanten enorm belangrijk. Het verbindt het nu met toen. Het geeft kracht op momenten dat je er doorheen zit. En zingen met meer dan drieduizend man is een feest”, aldus een van de bezoekers.
Vervolgens werden op deze historische plek zes mensen gedoopt, jong en oud. Waar hugenoten samenkwamen met het risico hun leven te verliezen, worden nu mensen gedoopt omdat ze geloven dat diezelfde God houvast geeft voor hun leven. “Je doop kun je nooit meer uitvegen. Gods belofte houdt stand”, aldus de predikant.Blijven hopen
Sophie Zentz-Amedro, predikant van de Église Protestante Unie, het grootste protestantse kerkgenootschap in Frankrijk, sprak in haar preek over Espérant contre toute espérance: blijven hopen tegen alle hoop in. God is er, staat aan onze kant en is present in de beproevingen van ons leven. Neem bijvoorbeeld Marie Durand: ze heeft haar geloof nooit opgegeven. In een steen van haar cel kraste ze het woord register, ‘verzet u’. Ondanks het jarenlange lijden in haar cel, bleef ze hopen.
 
De bezoekers zijn niet allemaal actief gelovigen. “Jaarlijks kom ik hier, niet omdat ik nu zó gelovig ben, maar omdat ik het belangrijk vind om m’n voorouders te gedenken. Ik ben protestant en geloof in God, dat is genoeg. De kerk van vandaag zegt me niets meer. Ik ben een man van vrijheid. Ik maak m’n eigen regels en kies m’n eigen waarden, gebaseerd op dat wat ik geleerd heb”, vertelt bezoeker Richard (53). Naast protestanten zijn er ook veel katholieken: “Mijn vrouw is protestant en ik katholiek. Jaarlijks ga ik met haar mee en geniet ik van de vrijheid die we hebben om samen ons geloof te belijden op deze historische plek. Ondanks de pijnlijke geschiedenis is God trouw en verbindt dat wat stuk was.” Voor sommigen was het een eerste keer, voor anderen is het een jaarlijkse terugkerende bedevaartstocht. Met de zegen en een laatste lied waaierde een ieder weer uit: ‘Mijn God, heel dicht bij U ! In de woestijn heb ik Uw geopende hemel gezien. Goede moed pelgrim! Je lied trotseert de storm! Mijn God, ik blijf heel dicht bij U!’
 
Harriëtte Smit is landelijk jeugdwerkadviseur bij Unepref en woont in Aix-en-Provence
 
Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad.

Reageer op dit artikel