Blog #10 Lekker ongemakkelijk

ill860
Marlies en Björn van Veelen | Plaatsingsdatum: 8 april 2019 | Indonesië

Heb je dat wel eens gehad? Dat je bij een verjaardag was en dat die ene oom je 3 kussen wilde geven terwijl jij een hand ‘meer dan genoeg’ vond? Of dat je een vriend wilde begroeten en het een soort van hug-boks-handshake door elkaar werd?
Dat rare awkward momentje, dat hadden wij dus laatst in onze les.

Een van de vakken die we volgen is interculturele communicatie. Hier denken we met elkaar na over de verschillen in de culturen en welke uitdagingen dat met zich meebrengt. We zijn met 13 zendingswerkers bij elkaar en komen op allerlei verschillende plekken over de hele wereld terecht. Genoeg verschillende uitdagingen dus!

De les begon de vorige keer met een opdracht. De docent had ons allemaal één begroeting gegeven, waarmee we elkaar moesten begroeten. Alleen… we mochten het niet aan elkaar vertellen. Je werd dus plotseling verrast met de begroeting van de ander.

Een ferme handdruk, een knuffel, 2 kussen op de wang, neuzen wrijven tegen elkaar of zelfs een kus op de mond. Zomaar een aantal begroetingen uit verschillende culturen waar wij met elkaar naar toe gaan.
In Indonesië is men hartelijk, maar met een gepaste afstand. Misschien heb je het al wel eens gezien, maar als twee mensen elkaar begroeten dan doen ze dat vaak met een lichte buiging, of een handdruk. Dat sluit dus gelukkig wel redelijk aan bij onze Nederlandse manieren van begroeten. 

Waarschijnlijk zulke de echte ongemakkelijke momenten nog wel gaan volgen wanneer we straks in Yogjakarta of Salatiga wonen. Gelukkig kunnen we met jullie er straks om glimlachen...   

 

Reageer op dit artikel