Blog #13 Zwart-wit

ill860
Marlies en Björn van Veelen | Plaatsingsdatum: 13 mei 2019 | Indonesië

“Denk goed na aan welke kant je staat. Denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart.” Aan dat lied moest ik de afgelopen dagen af en toe denken. En in deze blog leg ik je uit waarom.

Vorige week was het 4 en 5 mei in Nederland. Dagen waarop we onze oorlogsslachtoffers herdenken en onze vrijheid vieren. Bijzondere dagen, omdat we nooit mogen vergeten wat er toen is gebeurt. Want wanneer we met elkaar blijven herdenken, zal het nooit meer gebeuren.

In deze periode, waarin wij ons voorbereiden op onze uitzending, is het alleen wel wat dubbel. Want, zoals je misschien wel weet, was in de tijd van Tweede Wereldoorlog Nederland een stuk groter. Indonesië (toen nog Nederlands-Indië) was onderdeel van Nederland. En ook daar is vreselijk gevochten. De Tweede Wereldoorlog was niet alleen hier in Europa, het was een wereld-oorlog. Ook Azië maakte de verschrikkelijke gevolgen mee.

Duizenden jonge mannen uit het KNIL (het Nederlands-Indische leger) zijn omgekomen in de strijd met de Japanners, of zijn omgekomen in de beruchte werkkampen. Maar… is er iemand die aan hen denkt? Nabestaande voelen zich vaak vergeten, alsof niemand weet dat de Tweede Wereldoorlog ook in Azië woedde.

En met dat je meer te weten komt over de geschiedenis, dan ontdek je ook donkere kanten aan ons Nederlandse verleden. Want niet alles in ons verleden is positief. Er zijn gedeelten in onze Nederlands-Indisch verleden waar we ons diep voor moeten schamen. Hierover raakte we in gesprek met een Indonesiër en, zonder het te kennen, citeerde hij het lied. Hij vertelde ons: “denk niet zo zwart wit, zo in goed of fout. Dat bestaat namelijk niet. Nederlanders waren niet goed of fout. Indonesiërs waren niet goed of fout. Japanners waren niet goed of fout. We hebben iets van beide in ons.”

Een diepe les dus, niet zo zwart-wit denken.

Reageer op dit artikel