Blog #19 Home church

ill860
Marlies en Björn van Veelen | Plaatsingsdatum: 22 juli 2019 | Indonesië

Misschien ben je wel eens tijdens je vakantie naar een kerkdienst geweest, in een land waar je de taal niet sprak. (Dapper!) Dan weet je hoe ingewikkeld het is om iets van zo’n dienst te volgen. Natuurlijk herken je bepaalde elementen (votum&groet, het gebed, het Bijbellezen en de preek) en misschien ook wel een paar veel voorkomende woorden. Maar daar blijft het dan ook bij…

Voor ons voelt het nu zo. Want wij gaan elke zondagochtend naar de GKI. De Protestantse Kerk bij ons in de buurt. Mooi om te zien, bijzonder om mee te maken, maar we begrijpen er weinig van.
Dat is logisch, want we kunnen ons ongeveer net voorstellen in het Bahasa Indonesia. En ja, in zo’n lokale kerk spreken natuurlijk weinig mensen Engels. Waarom zouden ze? Dus ‘hebben’ wij er wat aan? Nee eigenlijk niet. We begrijpen veel van de gebeden, de liederen en de preek niet. Bijna alles gaat langs ons heen.

(dat roept natuurlijk de vraag bij ons op, moeten wij in de kerk wat begrijpen? Of is het voldoende om er te zijn? Maar goed, dat is een heel ander thema)

Toch kiezen wij ervoor om ’s ochtends naar de GKI te blijven gaan. Ook al begrijpen we weinig, er gebeurt iets. We worden onderdeel van een gemeenschap die verlangt en zoekt naar God. En wij verlangen en zoeken mee. Ook al spreken wij de taal niet en zoeken wij vooral nog naar woorden en herkenning van woorden.
’s Avonds gaan we naar een internationale engelstalige gemeente. Daar gaat het wat eenvoudiger. We spreken de taal beter, kunnen de liederen makkelijker meezingen en begrijpen ook meer van de preek. Maar ook daar worden we onderdeel van een gemeenschap die verlangt en zoekt naar God. En trouwens, ook daar moeten we regelmatig zoeken naar woorden, om elkaar goed te begrijpen. 

De komende periode blijven we zoeken. Zoeken naar woorden, naar herkenning, maar vooral naar onze God. En gelukkig is Hij te vinden. In het Nederlands, Engels en het Indonesisch.


 

Reageer op dit artikel