blog #9 Point of no return

ill860
Marlies en Björn van Veelen | Plaatsingsdatum: 1 april 2019 | Indonesië

Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat je op een punt stond waarvan je zeker wist: ”nu kan ik niet meer terug”? Alles in je lichaam vertelt je dat je dit spannend is, tegennatuurlijk en misschien zelfs wel gevaarlijk. Maar toch doe je het. Je kunt niet anders. Mensen maken het mee wanneer ze gaan parachutespringen of gaan bungeejumpen bijvoorbeeld. Maar ook een eerste werkdag kan zo voelen. Met dat je de deur van je nieuwe werk open doet, kun je niet meer terug. Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt. En is die toekomst wel zo mooi als werd geschetst in het sollicitatiegesprek?

Dat gevoel, dat lijkt wel op wat wij nu meemaken. We zijn (letterlijk) de weken aan het aftellen voor ons geplande vertrek op 13 juni. Want op 13 juni staan wij op Schiphol en stappen we een vliegtuig in dat ons naar Yogjakarta gaat brengen. En vanaf dat moment dat wij dat vliegtuig in stappen, kunnen we niet meer terug. (wees niet bang, we komen echt wel op verlof hoor…)

Maar voel je hoe onnatuurlijk deze stap is?
Ons leventje is Nederland was helder. Je weet precies hoe het hier aan toe gaat. We spreken de taal vloeiend, hebben een groot sociaal netwerk, leven vanuit overvloed en we hadden prachtige banen. En dat is gestopt.
Nu al een beetje tijdens de opleiding. Maar straks, op het moment dat wij dat vliegtuig in stappen helemaal.

En natuurlijk heb jij dat ook, als je een grote reis gaat maken of ver op vakantie gaat. Dat je niet precies weet waar je naar toe gaat. Dat je de taal niet spreekt, er geen mensen kent en niet weet wat je gaat doen.
Maar weet je wat het verschil is? Met dat je op reis gaat, of op vakantie gaat, dan kom je terug. Na 1 week, 2 weken of misschien maximaal een flink aantal maanden. Dan kom je terug in de wereld die voor jou bekend is. En dan wordt alles weer zoals het was.

Alleen dat is wel een groot verschil met ons. Want ons point of no-return gaat een stap verder. De komende 6 jaar wonen, leven en werken wij in Indonesië.
En weet je… dat is soms net als parachutespringen en bungeejumpen; ontzettend spannend!

Reageer op dit artikel