Chaos in Congo

ill860
Willem en Joanne Folmer | Plaatsingsdatum: 1 november 2021 | Democratische Republiek Congo

In november 2019 werd het ziekenhuis van Itendey groots en feestelijk geopend. Het werd het mooiste ziekenhuis van de provincie Ituri genoemd, een ‘petit Suisse’. Helaas moest het ziekenhuis door toenemend geweld in april 2020 haar deuren sluiten. De ‘missie’ (met de kerk, ziekenhuis, scholen en huizen van hen personeel) was de maanden daarop verlaten en veranderde langzamerhand in een wildernis.
 
We waren dankbaar dat de rebellen echter nooit in het ziekenhuis kwamen en dat er niets werd verwoest, in tegenstelling tot veel andere klinieken in de buurt. Eind januari werd het ziekenhuis na negen lange maanden weer geopend. De populatie keerde weer langzaam terug. Het oerwoud werd weer gekapt. De GZB gaf de eerste maanden steun, maar het ziekenhuis liep gelukkig weer snel als ‘vanouds’. Met name dankzij onze moedige en gemotiveerde collega’s, zoals bijvoorbeeld mama Chantal, een verloskundige die haar kinderen in Bunia had gelaten om met haar man (ook verpleegkundige) het ziekenhuis te helpen openen om zo vrouwen weer de mogelijkheid te geven om veilig te bevallen, in plaats van in hun eigen hut of zelfs op straat.
 
Toenemende onveiligheid
Helaas nam de onveiligheid weer toe en de nabijgelegen rebellengroep werd weer actiever. In augustus kwamen er berichten dat de rebellen van plan waren om naar Itendey te komen. Door hele concrete waarschuwingen vluchtte het personeel op 16 augustus met de ziekenhuisauto naar een dorp in de buurt. De volgende dag om vier uur in de ochtend kwam er een grote groep rebellen. De meer dan honderd militairen vluchtten al snel weg en binnen enkele uren hadden de rebellen het receptiegebouw, het laboratorium, de garage met vele spullen en ons eigen huis volledig verbrand.
 

In korte tijd verwoest
Wijzelf waren op dat moment een weekje op de camping op de Veluwe. Dezelfde ochtend kregen wij de beelden van de verwoestingen al door, via verpleging die dezelfde ochtend waren teruggekeerd om de situatie te bekijken. Het was ongelooflijk om te zien hoeveel werk in zo’n korte tijd verwoest werd. ‘Als de Heere het huis niet bouwt… de stad niet beschermd’ (Psalm 127) had bij de bouw van het ziekenhuis ons vaak bemoedigd. Nu was het ziekenhuis blijkbaar niet door Hem beschermd. Met wat voor doel? Het was heftig om te zien dat ook ons eigen huis (met veel van onze spullen, maar ook de 50-jarige oude meubels en piano) verloren was gegaan. Tegelijkertijd geloven we dat God Zijn Koninkrijk bouwt. Op Zijn manier. Ook in de chaos van Congo.
 
Wachten en hopen
Tegelijkertijd beseften we ook wel dat het voor ons nog een heel relatief probleem was. Asoga, hoofd van de verpleging, was meer dan vijf jaren bezig geweest om een nieuw huis te bouwen. Het was bijna af. En op die ochtend in een enkel uur volledig vergaan. Alles kapot en kwijt. Mama Chantal is met haar man en een deel van haar kinderen op het moment naar een stad in de buurt gevlucht. Ze moesten hun nieuwe veld (en daarmee hun voedsel) in de steek laten. Ze zijn opnieuw werkeloos en kunnen de huur van $15 per maand niet eens betalen. Zij en haar man hebben geen werk en geen andere optie dan maar te wachten en te hopen dat het ziekenhuis weer snel open kan gaan. Zoals een pastor het zei: ‘Ik kijk naar de bergen, waar mijn hulp vandaan komt en ik laat de toekomst in Gods handen.’
 
Waarom?
Doorgaan is de enige optie. Waarom zouden wij vanuit ons comfort in Nederland dan niet doorgaan met onze steun? Tienduizenden vluchtelingen in Congo hebben hun hele hebben en houden verloren. In het geweld en de chaos gaat hun leven door. We vinden het soms verbijsterend om de veerkracht van onze collega’s en vrienden te zien. Ondertussen merken we hoe heftig dit voor ze is. En ze zuchten vaak om de ‘desordre’ in hun Congo. Hoe lang nog? Hoe vaak nog? Waarom grijpt U niet in God?


Uw Koninkrijk kome. ‘En Hij die op de troon zit, zei: ‘Ik maak alles nieuw.’

 


Zendingswerkers kunnen niet zonder een betrokken achterban. Wilt u het werk van de familie Folmer of één van de andere zendingswerkers van de GZB steunen? Ga dan naar www.zendingsmaatje.nl en bid, leef en geef mee!
Niet iedereen kan zendingswerker worden… Zendingsmaatje wel!


Vrijdag 19 november was er een interview met Willem op Groot Nieuws Radio. Klik hier om dit interview terug te luisteren (vanaf 32,5 minuut).

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.