Comfortzone of de stad in?

ill860
Gerard en Janneke de Wit | Plaatsingsdatum: 1 juni 2018 | Duitsland

De Freie Evangelische Gemeinde (FeG), waar we ons bij aangesloten hebben groeit. Wauw, goed nieuws! De afgelopen 20 jaar is deze gemeente gegroeid in aantal van zo’n 30 tot nu zo’n 70 mensen die op zondagmorgen in de Gottesdienst aanwezig zijn. Het is natuurlijk fantastisch en bemoedigend voor de gemeente om dit te zien gebeuren.

Het mooie is dat het echt een gemeenschap is, men leeft met elkaar mee en heeft oog voor elkaar. Toch geeft deze groei ook een groot probleem, namelijk dat we uit ons kerkgebouw groeien. De zaal waar de Gottesdienst gehouden wordt, wordt te klein. Al jaren is de pastor samen met de gemeente op zoek naar een ander gebouw, maar dit lukt maar niet. Meestal heeft dit met de kosten te maken. Een kleine gemeente heeft voordelen, maar op financieel gebied is dit soms een nadeel.

Daarnaast is er laatst schimmel in één van de ruimtes in de FeG ontdekt, waardoor deze ruimte dicht moet blijven. Deze wordt vaak gebruikt voor de Kindergottesdienst en voor de Kindertafel. Omdat ons kerkgebouwtje al zo klein is, is dit toch wel jammer, omdat zo één voor één de ruimtes niet meer goed te gebruiken zijn. De verhuurder van dit gebouw heeft twee weken geleden te kennen gegeven dat we over 1, maximaal 2 jaar uit het gebouw weg moeten. Wat een opeenstapeling aan ontwikkelingen (ineens)!  Het lijkt alsof de gemeente wakker geschud wordt. Iets wat lang gesudderd heeft moet nu concreet worden. We moeten straks letterlijk de deur van dit gebouwtje dichtdoen. 

Wat nu? Dat is de grote vraag. Dit vraagt om veel gesprekken, gebeden en overdenkingen, want wat wil God hiermee zeggen? En kan het soms zijn dat God hier iets anders mee wil zeggen dan de gemeente voor ogen heeft gehad? Moeten we bij elkaar blijven en blijven zoeken naar dat ene mooie, goede gebouw of kan het zijn dat de gemeente een andere weg in moet slaan? Zou het kunnen zijn dat God wil dat we ons verspreiden over de stad en in verschillende wijken nieuwe gemeentes starten? Te beginnen met kleine huisgemeenten en daarmee een lichtend licht zijn in deze geestelijk donkere stad? Dit vraagt om een (gedeeltelijk) nieuwe visie voor de gemeente: wat willen we eigenlijk?Hoe kunnen we hierin Gods stem verstaan? En durven we uit onze comfortzone te stappen en daadwerkelijk de stad in te gaan? Wat een spannende vragen en spannende tijd. We bidden hier veel voor met elkaar als gemeente, want we willen doen wat God van ons vraagt.

Wilt u meebidden? 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • A.L. Bustraan

    6 juni 2018, 01:42

    ik ga eerdaags van FB af....

    Toch geen makkelijke weg lijkt me, er is gebed en geld nodig ....Gods zegen bovenal.

    sterkte en groetjes Nettie