Communicatie in het zendingswerk

ill860
Gopublic Admin | Plaatsingsdatum: 1 juli 2014 

David en Grea van der Lee (Thailand): Communicatie is een van de grootste uitdagingen voor zending en kerkplanting in het bijzonder. Elke zendeling zal tot op zekere hoogte tegen vragen aanlopen als: Waar begin ik? Hoeveel tijd heb ik? Hoe moet ik dat vertalen, welke methode kan ik het beste gebruiken? Kunnen de mensen het wel begrijpen of vergeten ze meteen wat ik heb verteld zodra ik weg ben?

Als zendeling hebben we de verantwoordelijkheid om er zeker van te zijn dat onze boodschap wordt begrepen in de context en de cultuur van de mensen. We moeten leren om rekening te houden met hun denk- en leefwereld, hun taal, de manier waarop ze zich uitdrukken, de manier hoe zij met media omgaan etc.

Een belangrijk aspect als het om communicatie gaat is het feit dat in de wereld van vandaag de dag nog steeds een overgroot deel van de bevolking niet kan, of niet de voorkeur heeft om te leren door te lezen. Dit is zeker het geval voor de mensen in Isaan. Echter, het meeste materiaal dat gebruikt wordt voor evangelisatie en onderwijs, maakt gebruik van geschreven methoden voor communicatie.

In een poging om meer methoden te gebruiken die gebruik maken van het gesproken woord is er laatst in onze regio een cursus Simply The Story georganiseerd (www.simplythestory.org). In deze cursus leren de mensen verschillende Bijbelverhalen uit hun hoofd en oefenen ze om de verhalen ook weer door te vertellen aan anderen. Na de vertelling is er een discussie over de betekenis van het verhaal, waarna de verteller de luisteraars helpt om een aantal aspecten uit het verhaal te betrekken op hun eigen leven.
 
De respons op de cursus was erg positief; de mensen waren enthousiast en stonden te popelen om deze methode in hun dagelijks leven te gebruiken. Voor ons als zendelingen is dit heel bemoedigend om te zien. Alle 20 miljoen mensen van Isaan zullen niet bereikt worden met het Evangelie door alleen een paar voorgangers en zendelingen. Deze methode van evangelisatie en bijbelstudie helpt ‘gewone’ christenen om het Evangelie met hun buren, hun vrienden en de mensen in het dorp te delen.

Reageer op dit artikel