Crisis in Malawi

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 24 januari 2015 

Het water gutst van de daken, komt kolkend uit de dakgoten die niet zijn berekend op zoveel water en komt in goten die veranderen in sloten. Deze sloten worden rivieren die door de stad jagen met een snelheid die beangstigend is. Mensen verdrinken omdat ze worden meegetrokken door het water. 

Op zich is deze regen niet een nieuw fenomeen in Malawi. We hebben vaak heftige regenval en elk jaar vallen er huisjes om door de regen. Wat echter ander is als de vorige jaren is de duur van de regenbuien. Vorig jaar duurde een regenbui een uur of soms meer, maar nooit dagen. Nu hebben we dagen achter elkaar zulke regenbuien gehad, met alle gevolgen van dien.

De teller staat nu op 200 doden en 22.000 huishoudens die hun huis zijn kwijtgeraakt. Het komt ook dichtbij. Mavuto, onze tuinman, is zijn huis in de stad kwijt geraakt en in het dorp waar hij vandaan komt staat bijna geen huis meer overeind. Onze nachtwaker zijn huis is ook ingestort en in het dorp waar hij vandaan komt, is ook zijn huis vernietigd met alle mais die hij bezat. 

Ook binnen het programma van Wells of Joy zijn veel mensen getroffen. 8 huizen van onze patiënten zijn volledig ingestort en van 120 huizen zijn 1 of meerdere muren ingestort. Derick en Emily, een broer en zus, die al zonder vader en moeder in een huisje leefden, verloren hun huisje en zitten nu op het centrum. Ook van 3 vrijwilligers is het huisje (gedeeltelijk) ingestort en vele mensen waarbij een of twee muren zijn verdwenen of waar de maïs is weggespoeld. Veel mensen verblijven nu bij buren of familie. Omdat het nog steeds regentijd is, is het moeilijk om nu stenen te bakken. Van de stenen die nu te koop zijn, is de prijs inmiddels ook enorm gestegen.

Al deze mensen doen op een of andere manier een beroep op ons. Wat en waar moet je dan helpen en waar moet je het geld vandaan halen? Wat is urgent en wat kan wachten?

En terwijl er teveel water uit de hemel komt, komt er te weinig water uit de leiding. Meer dan een week zitten we al volledig zonder water. De toiletten kun je niet doorspoelen, douches werken niet, wassen moet met een washandje en een emmer.  We hebben 2 grote regentonnen kunnen bemachtigen waar we regenwater in opvangen of laten vullen. Het water wat we bij het waterbedrijf krijgen ruikt enorm naar chloor. We horen dat in het bassin waar het water wordt opgepompt ook nog enorm veel troep ligt waaronder hout, modder en veel dode dieren. Dit moet er met de hand worden uitgehaald omdat er geen machines bij kunnen komen i.v.m. de modder.

We zien gelukkig dat de hulp langzamerhand op gang komt. De regio waar de president vandaan komt, is hevig getroffen en wordt natuurlijk als eerste geholpen. Veel verschillende organisaties nemen de leiding en we hopen dat het bij de juiste mensen terecht komt. Deze organisaties gaan met name naar de hevigst getroffen gebieden, met name het Lower Shire gebied, waar de grote rivier de Shire buiten de oevers is getreden en enorm veel schade heeft aangericht. Maar in stukken van de stad of het gebied waar Wells of Joy werkt, komen deze organisaties niet.

 De GZB is inmiddels een actie gestart om geld binnen te halen voor de getroffenen bij Wells of Joy, zodat we wat kunnen doen voor de mensen die nog steeds zonder schoon drinkwater, droge dekens of zelfs een dak boven hun hoofd zitten. Deze week hebben we al plastic uitgegeven, zodat mensen zich enigszins kunnen beschermen. Aankomende week gaan we dekens en extra voedsel uitdelen.

 
Het water kolkt door de straten…

Reageer op dit artikel