De Gereja Protestan Indonesia di Luwu viert 50-jarig jubileum

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 10 februari 2016 

Ds. Wim Poldervaart, landencoördinator bij de GZB op bezoek in Indonesië: “De laatste dagen van onze reis stonden in het teken van het 50-jarig jubileum van de GPIL (Gereja Protestan Indonesia di Luwu). Deze kerk is indertijd van de Torajakerk afgescheiden, naar men zegt niet op theologische gronden, maar omdat men zich door Rantepao (waar de Torajakerk zetelt) in de steek gelaten voelde. De gemeentes van de GPIL liggen ver van het kerkelijk centrum vandaan aan bijvoorbeeld de Bonezee of in ver afgelegen gebieden. 
Rond de datum van 6 februari, ook de dag waarop 115 jaar geleden de GZB werd opgericht, waren diverse activiteiten georganiseerd. Vele broeders en zusters waren van heinde en ver gekomen om te genieten van de koren, de dans en muziek en de vele speeches en uiteraard om elkaar te ontmoeten.
Ook de overheid was aanwezig en steunde de activiteiten. Een van de activiteiten was de conferentie over de missie van de kerk in de aula van de ambtswoning van de (moslim) burgermeester. Hijzelf heette ons welkom en opende de conferentie. 
De evangelieverkondiging (evangelisatiewerk) stond bij deze conferentie centraal. Verschillende sprekers leidde dit belangrijke onderwerp in. Zelf mocht ik de visie van de GZB uitwerken en de diverse vragen beantwoorden. Woord en daad, ofwel: de mens in zijn geheel (holistisch) en daaraan gekoppeld de schepping, kregen alle aandacht. Het moet een eerste aanzet zijn om zich te bezinnen op de vraag hoe je als minderheid missionaire kerk kunt zijn te midden van een moslimmeerderheid. Er valt veel te leren van onze GPIL broeders en zusters.
Zaterdag jl. was er de centrale jubileumdag. Er was veel te zien, te horen en te beleven! Voor mij was ook spreekruimte ingericht en ik mocht die invullen met felicitaties van de GZB-kant. Ook mocht ik de groeten en felicitaties van de Hervormde gemeente van Huizen overbrengen. Beide heb ik met vreugde gedaan.
Als cadeau van de GZB mocht ik de kerk van de GPIL een prachtig bronzen kruis overhandigen waarin het leven, lijden, sterven en opstanding van de Heere Jezus wordt weergegeven.
Nu zijn we weer terug en kijken we met dankbaarheid terug op prachtige ontmoetingen. De Heere doet grote dingen.”Reageer op dit artikel