De modder trotseren om de bijbel te bestuderen

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 26 mei 2015 

De TEE-cursus, die Joram Oudshoorn in Mozambique coördineert, bestaat uit bijna 50 verschillende groepen in dorpen waar mensen samen de bijbel bestuderen. De nieuwste groep is in het plaatsje Chipindu. Een impressie.
 
Zondag 8 maart: Kerkdienst in Chipindu
Ik zit in een kerkje in het plaatsje Chipindu. Een groepje jongeren heeft net een lied gezongen en nu is de vrouwenvereniging aan de beurt. De gemeente noemt zichzelf Chitsime (Bron) omdat er vlakbij een bron met schoon water is. Ik ben hier samen met mijn collega pastor Ezekiel omdat de gemeente graag een TEE-groep wil starten.
Na de dienst leggen we uit dat TEE een toerustingscursus is voor ouderlingen en andere geïnteresseerden. Ons doel is gemeenteleden toerusten vanuit de bijbel zodat de gemeente van Christus opgebouwd wordt. We laten het cursusmateriaal zien over o.a. groeien in je geestelijk leven, rentmeesterschap, gebed, leiderschap, de bijbel en de Heilige Geest. De gemeente reageert enthousiast: ‘Dit hebben we nodig!’
Na de dienst lunchen we in het huis van een ouderling. Terwijl we nsima (een soort deeg van mais) met kip en kool eten, ontspint zich een gesprek vol verhalen over de slechte gezondheidszorg in Mozambique. Veel Mozambikanen gaan liever de grens over naar een ziekenhuis in Malawi, want ‘daar zeggen ze het tenminste wel van tevoren als ze je arm willen amputeren’.
 
Donderdag 19 maart: Eerste TEE-les in Chipindu
Onderweg naar Chipindu ben ik massa’s mensen tegengekomen die op weg zijn naar een bijeenkomst met de oppositieleider van Mozambique. Een grote groep schoolkinderen rent achter de Nyau-dansers aan (gemaskerde dansers, die als ze in trance dansen de voorouders representeren), die ook op de bijeenkomst zijn afgekomen.
In Chipindu aangekomen worden we opgewacht door twaalf mannen en vier vrouwen. De eerst TEE-bijeenkomst gaat over christelijk leiderschap: een goede leider in de kerk geeft het goede voorbeeld, baseert wat hij zegt op de bijbel en leiderschap zonder liefde leidt tot niets. We lezen gedeelten uit de bijbel, de deelnemers reageren en delen hun ervaringen en ik probeer veel uit te leggen. We nemen ook ruim de tijd voor gebed.
 
Donderdag 16 april: Tweede TEE-les in Chipindu
We dachten dat de regentijd al voorbij was, maar vannacht heeft het geregend. De wegen naar Chipindu zijn al aardig modderig.
De groep in Chipindu is tussendoor nog een keer zelf bij elkaar geweest en ook nu is de opkomst weer goed. Het gaat vandaag over verzoening door het kruis. Het TEE-materiaal gebruikt 30 plaatjes om zonde en verlossing uit te leggen.
Christenen in Mozambique denken soms erg wettisch: je verdient een plekje in de hemel door goede dingen te doen, en ik merk dat deze les over genade voor sommigen een eye-opener is.
We zingen samen ‘Chikondi cha Yesu’ over de liefde van Jezus en dan begint het te storten van de regen. Buiten ontstaan complete riviertjes. Een aantal mannen en vrouwen bidden ter afsluiting van de bijeenkomst, maar door het keiharde gekletter op het gietijzeren dak van het kerkje is het bijna niet te verstaan. Daarna wachten we allemaal nog een half uur in de kerk tot de regen enigszins ophoudt.
De flinke regenval betekent: op de terugweg flink door de modder dansen met de auto. Twee keer kom ik flink vast te zitten en moet ik eruit geduwd worden. De eerste keer glijd ik van de weg af een diepe berm in, en terwijl ik aan het wegglijden ben komt een groep mannen onderhandelen over de prijs. ''Voor 500 halen we je eruit!' 'Teveel!' roep ik terwijl ik verder wegglijd. '400!' bieden ze terwijl ik de auto langzaam op z’n kant voel zakken. 'Ok 300!' zucht ik. En ze beginnen te duwen....

Reageer op dit artikel