De ‘Polen’ van Rusland

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 2 januari 2020 

Liana komt uit Oezbekistan, maar werkt in Rusland. Dat doet ze om geld te verdienen voor haar familie thuis. Ze werkt voor een strenge baas in een buurtwinkel. In de buurtwinkel komen klanten af en aan en kopen de dagelijkse dingen als brood, melk, pasta en sigaretten.

Door gesprekken met christenen is Liana tot geloof gekomen. Ze wil graag naar de kerk, maar omdat ze ook op zondag moet werken kan dat niet. Una is met haar in contact gekomen en probeert met haar een TEE-cursus te doen. Una en haar man Ben komen zelf ook uit Oezbekistan, maar wonen al jaren in Rusland waar ze evangeliseren onder migranten.
 
Liana geniet van de cursus. Maar de grote vraag is… wanneer kunnen ze bij elkaar komen? Na het werk om elf, twaalf uur ‘s avonds is Liana vaak zo moe dat ze alleen maar kan slapen en vrije tijd is er slechts sporadisch. De enige manier die ze konden bedenken was dat Una tijdens het werk in de winkel ging zitten. Als er dan even geen klanten waren, konden ze samen de Bijbel lezen en met elkaar bidden. Dat ging goed totdat de baas erachter kwam en haar dit verbood. Nu proberen Una en Liana elkaar weer te ontmoeten buiten het werk, maar dat lukt bijna nooit.
 
Liana’s verhaal is niet uniek, zoals zij zijn er duizenden arbeidsmigranten in Rusland. Aangezien Oezbekistan een arm land is met te weinig werkgelegenheid zoeken veel mensen werk over de grens. Rusland is een populaire bestemming omdat ze de taal al kennen en een visum niet nodig is. Maar de werkomstandigheden zijn vaak erbarmelijk en arbeidsmigranten worden behandeld als tweederangsburgers.Toen Una en Ben zelf naar Rusland verhuisden, wilden ze eerst helemaal niks te maken hebben met hun landgenoten. Ze wilden helemaal opnieuw beginnen. Maar toen ze op zoek gingen naar Gods wil voor hun leven kwamen ze toch telkens uit bij deze groep. Hun ogen werden geopend voor de eenzaamheid, de vermoeidheid, de geworteldheid in bijgeloof. Ze konden niet anders dan hun hart en woning openstellen voor deze vergeten groep.
 
Ben heeft aan hun huis met zijn eigen handen een gastenverblijf gebouwd. De GZB heeft geholpen om dit te realiseren. Dit is een veilige haven voor migranten waar zij kunnen slapen en rust kunnen vinden. Dit maakt het ook makkelijker om hen te helpen in hun vaak nog jonge geloof.
 
Hoe zie jij (arbeids)migranten in ons eigen land? Een probleem? Of misschien toch een kans om God te laten zien aan mensen Hem thuis niet hadden kunnen leren kennen?
 
 
Hanna-Ruth van Wingerden is voor de GZB betrokken bij het project TEE in Centraal-Azië. Zij is werkzaam voor TEE met een speciale focus op de landen in Centraal-Azië, lees hier meer over het GZB-programma in Centraal-Azië. Tussen 2010 en 2014 is ze samen met haar man Pieter voor de GZB in dat deel van de wereld uitgezonden geweest.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.