Delen in overvloed

ill860
Antonie en Cora Treuren | Plaatsingsdatum: 28 oktober 2015 | Colombia

Dit is het thema van het diaconale project dat de HGJB samen met de GZB heeft ontwikkeld, de drie landen die centraal staan: Nederland, Mexico én Colombia! Hoe kan je delen wanneer er geen overvloed is? Met onze training ‘Somos Diáconos’ (Wij zijn diakenen) komen we in diverse kerken. Soms kerken met een relatieve goede economische status en soms kerken die met moeite het hoofd boven water kunnen houden. Toch zeggen ook wij in onze trainingen, dienen is delen, dienen is gastvrij zijn, dienen is er zijn voor iedere naaste. Dienen is delen en daarmee is het niet altijd delen in geld. Regelmatig zeggen we de kerken hier dat we in Colombia zijn voor twee dingen; het diaconaat ontwikkelen én even zo belangrijk, leren van de kerk in de Colombia, want de kerk in Nederland kan leren van de kerk in Colombia. De kerk in Colombia is als een familie en delen hoort daarbij, meegaan met een medische afspraak of iemand ondersteunen middels transport etc. Dienen in delen met wie je bent en wat je hebt en dat kost misschien nog wel veel meer, namelijk tijd.

In Nederland zeggen we dan ‘maar tijd is geld’. Dat klopt in Nederland is tijd geld, hier in Colombia wat minder, tijd is er altijd, maar andere dingen weer niet. Maar misschien is delen geen delen wanneer het niets kost, in Colombia misschien geven van het weinige maar ook in Nederland geven van het weinige, de tijd.

Benieuwd naar de inhoud van het HGJB thema? Bekijk de onderstaande filmpjes en klik hier voor meer achtergrondverhalen in het projectmagazine.Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.