Delen uit dankbaarheid

ill860
Danny en Tabitha Schurink | Plaatsingsdatum: 29 november 2019 | Slowakije

Als ik terugblik op ons eerste anderhalf jaar wonen in Hongarije en werken in Slowakije, dan is er maar één woord dat in mij opkomt en dat is ‘Dankbaarheid’. Dankbaar dat wij op een mooie plek mogen wonen, waar wij het goed hebben. Dankbaar dat wij ons hier thuis voelen, met lieve en zorgzame mensen om ons heen, die de Heere God op onze weg plaatste. Dankbaar dat er altijd genoeg eten en drinken voor ons is en ook dankbaar dat wij opgegroeid zijn met Gods Woord en dat wij, als wij het moeilijk hebben, altijd kunnen terugvallen op dit rijke Evangelie.


Om ons heen zien wij namelijk vaak zo vaak andere dingen. Heel schrijnende situaties, waarbij mensen het veel minder hebben dan wij.

Afgelopen week wees mijn dochter er mij nog op: na een wandeling met onze hond kwam zij bij mij. Ze zei: "Mam, kom eens mee, ik moet u wat laten zien!" Ik liep met haar mee en ze bracht mij naar een coniferenhaag, vlakbij ons huis. "Wat is dit, mam?, zei ze. Er lag achter de coniferen een zak met mannenkleding. Iemand had daar waarschijnlijk de nacht doorgebracht en zijn kleren daar laten liggen om de volgende avond daar opnieuw door te brengen. En dat gebeurt dan gewoon op loopafstand van ons huis. Er leven meerdere mensen die maar moeten afwachten of ze vandaag überhaupt iets te eten kunnen krijgen of vinden.

Eigenlijk is het een heel trieste situatie, maar toch, als je met deze mensen in gesprek komt, merk je dat zij ook gelukkig zijn en dankbaar voor hetgeen zij wel hebben.Als wij bij de Romabevolking thuis op visite zijn, weten wij dat er een hele maaltijd gereed zal staan voor ons. Dit is, zeker gezien hun omstandigheden, natuurlijk heel lief en het getuigt ervan dat zij alles overhebben voor hun naasten, maar dit betekent dan wel dat zij de komende dagen waarschijnlijk heel weinig of niets te eten hebben.

De Roma delen op dat moment van alles wat zij hebben. Zij maken zich nog geen zorgen om de dag van morgen. En in principe is dat heel Bijbels. De Heere Jezus leert ons dat ook. Tevreden zijn met wat je hebt en geen aardse schatten verzamelen. 

Is dit in Nederland misschien wel een groot probleem? Altijd maar die hunkering naar meer? Als we het ene hebben, kijken we al weer uit naar het andere. Laten wij eens proberen oprecht dankbaar te zijn voor hetgeen wij hebben.Stil staan bij de dingen die je wel hebt. Laten we daar eens mee beginnen, elke dag, De dag beginnen in dankbaarheid tot Hem die het ons gegeven heeft! Niet omdat ik het heb gedaan, maar omdat Hij het heeft gedaan! Wat een mooie dag zal je dan hebben.
Tabitha Schurink-Van der Meulen is in juli 2018 samen met haar man Danny en hun kinderen vanuit de Hervormde gemeente Genemuiden in samenwerking met de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) uitgezonden voor zendingswerk onder de Romabevolking in Slowakije.
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.