Discriminatie van christenen op Europese agenda

ill860
Leendert en Nelleke Wolters | Plaatsingsdatum: 18 februari 2015 | TsjechiĆ«

Goed nieuws voor christenen in Europa! Onlangs is er een resolutie aangenomen in de Europese Raad, die moet helpen om intolerantie in Europa, en speciaal intolerantie tegen christenen, tegen te gaan. Het voorstel was ingediend door het Moldavisch parlementslid Valeriu Ghiletchi. Terecht constateerde hij dat in het huidige Europese klimaat christenen te maken hebben met toenemende intolerantie. Maar ook stelde hij, dat dit vaak wordt onderschat, omdat mensen het nu eenmaal lastig vinden om christenen als slachtoffers te zien.
 
Lange tijd was in veel Europese landen de meerderheid van de bevolking christen, en ook nu nog is het vaak de grootste religieuze groep. Ook in Nederland en Tsjechië. Worden christenen in Europa gediscrimineerd?
 
Ghiletchi ondersteunde zijn betoog echter met praktijkvoorbeelden, zoals evangelisten die gearresteerd werden omdat ze op straat preekten, mensen die ontslagen werden omdat ze vanuit hun christelijke overtuiging bepaalde opdrachten moesten weigeren (denk bijvoorbeeld aan de weigerambtenaren in Nederland, verpleegsters die niet willen meewerken aan euthanasie, of docenten die gedwongen worden een onderwijsprogramma uit te voeren). En zo had hij een hele lijst bewijzen opgenomen in zijn rapport.
 

Maatregelen

De resolutie stelt voor om maatregelen te nemen die ervoor zorgen elke Europeaan effectief gebruik kan maken van de bescherming van vrijheid van godsdienst. Ook vraagt Ghiletchi de andere parlementsleden om een tekst over te nemen die de regeringen in Europa er toe moet aanzetten in eigen land een cultuur van tolerantie te promoten. Dat is nodig, want regeringen doen vaak helemaal niks, volgen Julia Doxat Purser, socio-politieke vertegenwoordiger van de Europese Evangelische Alliantie (EEA).
 
,,Het is alsof ze hopen dat het probleem zichzelf oplost, of dat het te moeilijk is om op te lossen.” Eén van de oplossingen die de resolutie aandraagt is het creëren van ruimte voor gewetensbezwaar om indirecte discriminatie van christenen tegen te gaan. De resolutie kiest daarbij voor een positieve insteek en streeft naar een volledige participatie van christenen in de maatschappij. En niet slechts een plekje langs de zijlijn.
 
Om de resolutie goedgekeurd te krijgen, was echter instemming nodig van de meerderheid van de aanwezige parlementsleden. De Europese Evangelische Alliantie heeft daar hard voor gelobbyd. Maar dat kon ze niet alleen natuurlijk, dus ook in de deelnemende Europese landen is er gewerkt aan draagvlak. Een van de mensen die zich daarvoor in heeft gezet is Leendert, mijn man. Sinds afgelopen juni werkt hij voor de Tsjechische Evangelische Alliantie (EA).
 

Tsjechische vertegenwoordigers

De EA is een samenwerkingsplatform van kerken en christelijke organisaties. Leendert houdt zich voornamelijk bezig met de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie, kerkplanting en ondersteuning van het leiderschap in Tsjechische kerken. Ook socio-politiek staat hoog op de agenda van de EA. Namens de EA zocht hij daarom contact met de Tsjechische vertegenwoordigers in de parlementaire vergadering van de Europese Raad om hen van het belang van de resolutie te overtuigen.
 
Uiteindelijk waren maar liefst drie van de zeven leden van de Tsjechische delegatie aanwezig bij de stemming en zij stemden allen in met de resolutie. Dit laat zien dat christenen, ook al zijn ze inmiddels een minderheid, toch in staat zijn een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving in Nederland, Tsjechië en andere landen van Europa.
 
Deze column verscheen eerder in het Friesch Dagblad.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.