Dolores of Felicitas

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 8 april 2019 

In één van de presbyteriaanse gemeente van Barranquilla  in Colombia is het twee keer per week feest voor de ouderen uit de wijk. 25 soms stokoude mensen komen er samen. Ze bidden met elkaar. Ze eten samen en doen onder leiding van Dolores allerlei lichamelijke oefeningen.

Dolores wordt volgende maand 79, maar ze is een stuk energie en levenslust. Geweldig om dit te mogen meemaken.


Hoe dit prachtige project begon? De start was de bezinning die door Cora en  Anthonie op gang was gebracht. Iedereen is geroepen om een diaken te zijn 'Somos diaconos'. Je hoeft geen geld te hebben,  je kunt starten met wat je hebt. Zo werd elke gemeente uitgedaagd om iets te gaan doen.

Hier in deze gemeente hebben ze om zich heen gekeken.  Eerst wilden ze iets met kinderen gaan doen, maar ze ontdekten dat er in hun wijk veel eenzame ouderen woonden. Ze begonnen met 5 en nu komen er 25. Het  mooie is dat heel de gemeente meedoet. Een kapster komt hun haren knippen en neemt een pedicure die ze kent mee. Een verpleegster controleert elke maand de bloeddruk. Een tandarts geeft gratis tandzorg. Een psycholoog geeft lessen om te leren omgaan met het ouderworden. Iedereen draagt bij uit de gemeente met 70 leden!

Het geeft deze eenzame ouderen perspectief en sommigen ook de bron waar de gemeente uit leeft. Eén van de ouderen is in de gemeente gedoopt. En het wordt gezien. Mensen uit de wijk geven donaties in de vorm van eten en hulp. Ze zetten op zondagen de muziek wat zachter uit respect voor de kerk. Daar word je blij van. Dolores in elk geval wel. Haar naam betekent tranen. ‘Ik moet mijn naam veranderen in Felicitas (blijdschap)’, zegt ze.  Wel een spiegel voor ons. Deze gemeente is zo klein, leeft in een wereld vol armoede, maar ze zijn groot in het Koninkrijk want ze dienen de ander. Iets om over na te denken. Hoe zetten wij onze talenten in? Is ons diaconaat ook een getuigenis in de wereld om ons heen?
 
Jan Ouwehand
directeur GZB

Reageer op dit artikel