Droogte...

ill860
Peter en Jeannette de Groot | Plaatsingsdatum: 30 juli 2018 | Zuid-Soedan

De laatste weken ging het nieuws in Nederland heel veel over het weer. Wat was (of is) het droog en wat was het ook heet! Wij blijven op de hoogte via de NOS-app op onze mobiele telefoon. Zo was er dagelijks een aparte pagina met droogte- en hittenieuws. Sproeiverboden werden ingesteld, de druk op de waterleiding was soms lager dan normaal en de gazons werden geel. Ook lazen we dat de frietjes dit jaar wel eens wat korter zouden kunnen zijn dan normaal.


In de regio waar wij nu wonen was het de afgelopen tijd ook droog. De waterleiding geeft maar enkele uren per dag water, en heel soms de hele dag niet. Gelukkig hebben wijzelf een regenput in de tuin, dus kunnen een voorraadje aanleggen.

Hoe anders is het in de vluchtelingenkampen. Daar betekent wel of niet voldoende regen het verschil tussen wel en niet voldoende te eten. De vluchtelingen krijgen van de VN voldoende voedselhulp om in leven te blijven. Maar om nu te zeggen dat het genoeg is… Gelukkig zijn de kampen in Oeganda zo ingericht dat elk gezin een klein stukje grond krijgt om wat groenten op te verbouwen. Maar als het dan een tijdje niet regent… En dan hebben we het nog niet gehad over de honderd duizenden inwoners van Zuid-Soedan die niet bereikt worden met VN-voedselhulp. Daar wordt op dit moment honger geleden.

Begrijp me goed. Als je als Nederlandse boer voor je gezinsinkomen afhankelijk bent van de groei van de gewassen, kan deze droogte er stevig inhakken. En voor veel oudere en kwetsbare mensen is de hitte soms echt een probleem. Daar willen we niet geringschattend over doen. We begrijpen dat honger in Afrika geen dagelijkse pagina zal krijgen bij de NOS. Het is immers geen ‘nieuws’. Maar nu het een tijdje zo droog is in Nederland zouden we willen vragen ook even aan de mensen hier te denken, en voor hen te bidden.

Reageer op dit artikel