Ebola in Congo - Stilte voor de storm?

ill860
Mark en Corine Godeschalk | Plaatsingsdatum: 7 augustus 2018 | Democratische Republiek Congo

Opnieuw een uitbraak van Ebola in DR Congo en dit maal zitten wij er dichtbij. Vorige week is het bevestigd. Het begon in een plaatsje zo’n 200 km van ons vandaan. Voor Nederlandse begrippen lijkt dat misschien wel om de hoek, maar met de Congo-wegen is het nog best een eind weg (4-5 uur met de auto).

We voelen de spanning. Iedereen in het ziekenhuis is bang. Je merkt het in de gesprekken en in de grapjes waar niemand echt hartelijk om lacht. Misschien wel omdat het virus vaak slachtoffers maakt onder medisch personeel. En wat dat betreft is het heel dichtbij. Ook krijgt ons ziekenhuis regelmatig patiënten van ver voor behandeling, soms uit de regio waar nu Ebola is geconstateerd. Daarom houden we er rekening mee dat ieder moment een patiënt met verdachte verschijnselen uit dit gebied kan opduiken in Nyankunde.

Op dit moment hebben we drie patiënten in isolatie opgenomen liggen met symptomen die bij Ebola passen. Omdat zij niet uit het Ebola-gebied komen, denken we niet dat ze echt Ebola hebben. Maar we hebben het wel gemeld. Vandaag kwam er een arts van de WHO om bloed af te nemen en op te sturen naar een laboratorium elders. Het zag er meteen serieus uit: witte pakken, maskers, strikte procedure van aan-en uitkleden.Het ziekenhuis neemt alle maatregelen om verdachte patiënten zo snel mogelijk te herkennen. We hebben het aantal ingangen beperkt, en daar moet iedereen die in of uit gaat zijn handen met chloorwater wassen. Dus het ruikt de hele dag alsof we in een zwembad zijn. Alle binnenkomende patiënten worden gescreend op verdachte verschijnselen: koorts en bloedingen, reizen vanuit ebola-gebied. Er is een gedeelte van het ziekenhuis ingericht als isolatie. Er zijn beschermende pakken en andere materialen gearriveerd. We geven voorlichting aan het personeel en iedereen in onze regio.

Toch is het nog stil, want we hebben geen patiënten die aangetoond besmet zijn. We hopen van harte dat ze niet komen. Maar voor het geval dat ze wel komen, bereiden we ons voor op de storm.

Wat doen we zelf? We voelen de spanning, wat stress oplevert. We praten en denken veel over de te nemen stappen in het ziekenhuis en onszelf. Corine gaat niet meer naar het ziekenhuis, omdat haar werk toch geen urgentie heeft op dit moment. Marks ‘public health’-hart gaat stiekem wat sneller kloppen om zo dichtbij het vuur te zitten. Maar we zien ook de risico’s voor ons gezin. Op dit moment voelen we ons veilig in Nyankunde en geroepen om hier te zijn. Juist nu kunnen we meedenken, meeleven en meebidden met onze collega’s en buren. Maar het kan dat we besluiten tijdelijk ergens anders heen te gaan als de situatie verandert. 

We volgen het nieuws op de voet, en we bidden veel. Zouden jullie ook voor ons willen bidden? En voor wijze maatregelen van de overheid en WHO zodat de epidemie snel ingedamd zal worden?

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Sidy van Kwawegen

  8 augustus 2018, 08:39

  Hallo Mark en Corine, ik vroeg me net af of jullie dicht bij het Ebolagebied wonen, toen de nieuwsbrief binnenkwam.
  Afschuwelijk dat er weer Ebola is! Griezelig ook dat het redelijk dicht bij Nyankunde is.
  Ik kan me voorstellen dat Marks hart sneller klopt maar ook de zorgen die jullie hebben om jullie gezin. We bidden mee.
  Hartelijke groet!
 • Mark en Corine

  9 augustus 2018, 08:53

  De 3 patiƫnten zijn negatief bevonden. Dus geen Ebola bij ons nu gelukkig!
 • H.C.Marchand

  10 augustus 2018, 09:48

  Dag Mark en Corine,

  Een hartelijke groet vanuit de gemeente van de Nieuwe Kerk. we hebben afgelopen zondag jullie herdacht in ons gebed en we zullen het as zondag doen. Dit alles is wel heel spannend.

  Ik wens jullie wijsheid en bedachtzaamheid en we bidden om bewaring voor jullie kinderen en jullie zelf en voor alle patienten die God aan jullie zorg toevertrouwt.


  Gods zegen,


  Ds.H.C.Marchand