Een briefje uit de hemel?

ill860
Aad en Dineke van der Maas | Plaatsingsdatum: 7 september 2019 | Albanië

Jarengeleden, toen Albanië nog maar net “open” was, ontmoette ik in Zuid-Albanië een gedreven Amerikaanse zendeling. Hij vond dat alle Albanezen z.s.m. over het evangelie moesten horen. Hij was er een groot voorstander van om folders of traktaten uit te delen, waarin het goede nieuws van God werd uitgelegd. Iedereen die hij tegenkwam gaf hij zo’n folder. Op een dag reed ik met hem door de Albanese bergdorpen en om de paar minuten gooide hij folders en Bijbelgedeelten uit zijn autoraampje: “Er zal vast wel iemand zijn die dit leest op de juiste tijd en door God veranderd wordt. Hoe meer folders er verspreid worden, hoe beter!” Zijn slogan was de tekst uit Jesaja 55:11: “God’s Word will never return empty, but will accomplish what God desires and achieve its purpose”. Daar kon ik natuurlijk geen speld tussen krijgen, hoewel ik ook wel vragen had bij zijn methode.

Deze zomer moest ik terug denken aan deze zendeling.  Dat was tijdens een gemeenteweekend van ons kleine kerkje. Met zo’n 25 mensen waren we een paar dagen in een prachtig bergdorpje, ongeveer een half uur rijden vanuit Tirana. Het doel van dit weekend was ontspanning, relaties bouwen en bezinning. Op zaterdagmiddag vertelde iedereen om de beurt hoe hij/zij het afgelopen jaar had ervaren: Wat had je geleerd van de prekenseries, of de Bijbelstudies? Hoe stond het met je geloof? Was je gegroeid of had je juist dieptepunten meegemaakt? Het was mooi, om zo van iedereen persoonlijk iets te horen.

Op een gegeven moment was de beurt aan een vrouw van begin 40. Haar verhaal maakte indruk. Ze is opgegroeid zonder enig geloof. Bijna 2 jaar geleden kreeg ze op straat een briefje in de hand gedrukt. Ze had haar handen vol met boodschappen en keek pas thuis wat er op het briefje stond. Het was een uitnodiging voor gratis Engelse les in ons kerkje. Ze besloot er heen te gaan met haar man. Na de lessenserie kwam ze af en toe ook op zondag naar de kerk. Samen met haar man en twee kinderen. De verhalen over God en de Bijbel vond ze lastig, maar tegelijkertijd ook interessant. En het was helemaal vreemd dat deze christenen in zo’n klein zaaltje bij elkaar kwamen. Dat klopte niet met haar beeld van een machtige God. Die kan je toch alleen vinden in een grote kathedraal of moskee? Er waren veel vragen, maar ze bleef komen. Het sprak haar aan hoe die christenen met elkaar omgingen. Er was oprechte aandacht voor elkaar. Dit raakte haar, omdat kort daarvoor haar zus naar Amerika was geëmigreerd. Dit kerkje voelde nu als een nieuwe familie voor haar. Inmiddels gingen haar kinderen trouw naar de jeugdclubs van de kerk.Afgelopen weekend organiseerde de Evangelische Alliantie van Albanië (VUSH) een massale evangelisatiebijeenkomst, in samenwerking met de Billy Graham organisatie. Ook deze vrouw met haar familie was aanwezig. Ze had nooit gedacht dat er zoveel christenen waren in Albanië. Aan het eind van de avond was er een oproep: “Wie wil er bij Jezus horen? Wie wil zijn zonden belijden en opnieuw beginnen?” Samen met haar man ging ze naar voren. Er werd voor hen gebeden. Afgelopen zondag vertelde ze in de kerkdienst wat deze bijeenkomst met hen had gedaan. Ze gaat steeds meer begrijpen van de Bijbel en van God. Het voelt alsof ze compleet veranderd is.

Ik moest eraan denken wat een simpel briefje kan veroorzaken. ….  

 

Reageer op dit artikel