Een wereld van verschil

ill860
Geert en Charissa Holwerda | Plaatsingsdatum: 9 oktober 2015 | Albanië

Nu we bijna 3 maanden in Albanië zijn merken we dat we het leven in Albanië ‘gewoon’ zijn gaan vinden. In de eerste weken verwonder je je over bijna alles. In de volgende weken verbaas je je over sommige dingen. Na een paar maanden voelt de omgeving vertrouwd. Toch is ‘gewoon’ niet de goede omschrijving voor het leven in dit land.

Afgelopen week hadden we een gesprek (al rijdend in de auto, dat praat zo lekker..) waarin we ons beseften dat verschillende zaken ons helemaal niet meer opvallen. Je kijkt met andere ogen naar je leefomgeving. Echter, als je goed kijkt is Albanië een opvallend land. Wat we de afgelopen tijd zeker hebben geleerd en gezien is dat Albanië een land van verschil is geworden. We hebben al vaker geschreven dat Albanië aan het groeien is. Dat is positief. De keerzijde is dat er een wereld van verschil zichtbaar wordt: arm en rijk wonen in één land, zij aan zij. Voortuitgang en stilstand bestaan naast elkaar. In een aantal zaken is dit fysiek erg zichtbaar. Zo rijd je de ene keer op een net aangelegde keurig geasfalteerde weg. En als je de hoek om gaat sta je zomaar op een grindweg vol kuilen, putten en enorme plassen water. Als je om je heen kijkt zie je her en der prachtige huizen en op andere plekken staan armoedige bouwwerken, waar hele gezinnen met hun dieren in en rondom wonen. Langs de weg zie je mensen (met hun kinderen) plastic flessen en blikjes uit de afvalcontainers halen. Een voorbijganger heeft net een grote televisie gekocht….. In het verkeer is de ezelwagen net zo gangbaar als een dure 4wheeldrive. Je kunt je boodschappen halen bij het kraampje op straat. Waar mensen, en zeker ook vaak mensen op leeftijd, lange dagen staan met hun schamele koopwaar. Maar je kunt ook naar de TEG (Tirana East Gate) een grote shopping mall, waar werkelijk bijna alles, tegen West-Europese prijzen te koop is. Op het land staan boeren met een zeis in de hand en zijn zwaar lichamelijk werk aan het doen, ook in de brandende zon. Op een andere plek rijdt een grote tractor. ’s Avonds stapt degene die het geluk heeft gehad werk te vinden in Tirana in de bus om na een werkdag naar huis te gaan. In de dorpen zie je rond een uur of 7 (als het donker wordt) het tafereel dat het vee naar huis wordt gebracht. Je ziet mensen met een koe, een ezel, een paar schapen of geiten, langzaam naar huis lopen om de volgende dag weer op zoek te gaan naar een plek om te grazen. Er zijn mensen die in de restaurants uit eten kunnen gaan, maar ook de bedelaars op straat zijn aanwezig. Sommige kinderen worden in Tirana in dure kinderwagens rondgereden. Op andere plekken spelen zeer jonge kinderen de hele dag tussen het straatvuil.

Dit zijn zomaar een aantal opmerkelijk zaken uit het dagelijkse leven waarin verschil zichtbaar wordt. Nu hebben wij natuurlijk de hoop dat voor veel mensen de ‘rijke’ kant de werkelijkheid is. Helaas is dit niet waar, het grootste gros van de mensen leeft nog in armoede of heeft het echt niet breed. Voornamelijk arbeids- en toekomstperspectief ontbreekt in de Albanese samenleving. Door dit verhaal aan jullie te schrijven in deze blog verwonderen wij ons toch nog weer erg over onze nieuwe leefomgeving. We staan weer even echt stil bij dit bijzondere land. We zijn blij en dankbaar dat we dit land steeds meer leren kennen. 

Een wereld van verschil

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • nynke

    9 oktober 2015, 10:58

    Hoe gaan de mensen er zelf mee om dat de verschillen zo groot kunnen zijn? Is men zich bewust van het 'veranderen' van hun land en...zijn ze er blij mee?

    Groetjes en geniet ervan!!
    Mark, Nynke & Hannah