Een zwijgend voorbeeld

ill860
Anneleen van Doorn | Plaatsingsdatum: 3 februari 2020 | Nicaragua

Elke zondag zitten ze er. Op de twee plekjes het meest dichtbij de uitgang. Ook vandaag zijn ze er. Meestal zitten ze achter elkaar. Ze zijn bijna geruisloos binnen gekomen.  Ze hebben geen Bijbel vast en ook een liedboek zie je niet op hun schoot liggen. Waarschijnlijk omdat ze niet kunnen  lezen. Wat  tijdens de dienst zorgt voor ongemakkelijke momenten. Als de voorganger bijvoorbeeld zegt: je mag gaan staan als je het Bijbelgedeelte  hebt gevonden.Hulpeloos kijken ze dan om zich heen of ze staren naar de grond. Soms staan ze op, vaak blijven ze zitten. Als we zingen, proberen ze af en toe mee te neuriën. Voorzichtig en zachtjes.
 
Dit gaat over twee vrouwen, hoe oud ze zijn is moeilijk te schatten. Ze kunnen niet lezen en praten nauwelijks. Het antwoord op de vraag: hoe gaat het? Zorgt alleen voor een glimlach. Kunnen ze niet praten? Zijn ze te verlegen? Zijn ze de sociale vaardigheden van een gesprek verleerd, omdat ze al zo lang geen praatje meer hebben gemaakt? Ik weet het niet.
 
Als ik ’s ochtends de kerk binnenkom, zitten ze er bijna altijd al. Hun kracht zit namelijk niet in mooie woorden spreken, liederen zingen of voorgaan in het gebed. Hun kracht zit in hun trouw. Trouw, omdat ze er bijna altijd zijn. Juist trouw is wat de kerk hier zo hard nodig heeft. Zo zijn ze zonder woorden een belangrijk deel van de kerk. In de Bijbel staat: Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Wat een prachtig voorbeeld zijn deze vrouwen van deze tekst.
 
Soms probeer ik het toch, een praatje maken. Terug praten lukt ze niet, glimlachen wel. En zo zijn we samen onderdeel van de kerk hier. Al zijn onze gesprekken, gesprekken zonder woorden.

Ik zie uit naar het moment dat we samen voor Zijn Troon staan en uit volle borst zingen tot Zijn eer. Kan ik ze meteen vragen wat de kracht van hun trouw was.  En tot die tijd zijn we trouw in het kleine. Lieve dames: tot zondag!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.