​Eindelijk begreep ik dat ik echt een kind van God ben

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 17 oktober 2019 

TEE cursussen, dat is een term die vaak gehoord wordt binnen de GZB, omdat er in veel landen gebruik van wordt gemaakt. Maar wat is zo’n cursus nu eigenlijk en waarom zet de GZB dit in?  

Aiman (niet zijn echte naam) is een jonge gelovige uit Centraal-Azië. Hij vertelde me: "Ik vind het mooi om te zien hoe TEE (Theological Education by Extension) een stevig fundament legt in het leven christenen. Voorgangers die TEE gebruiken, leren het woord van God elke dag te gebruiken, om elke dag discipel te zijn, niet alleen op zondag."

Als mensen tot geloof komen in Jezus, weten ze vaak nog weinig van de Bijbel en van wie God precies is. TEE cursussen helpen nieuwe gelovigen om in hun geloof te groeien om Christus actief te volgen en uit te dragen in hun eigen omgeving en om hun gaven in te zetten voor de lokale kerk. Dit zijn geen ingewikkelde cursussen die je via een computer moet volgen, of waarvoor je een paar jaar naar een Bijbelschool moet. De lokale kerk in hun dorp of stad gebruikt deze cursussen in kleine groepjes met de gelovigen in de gemeente.

Zo groeien mensen als volgeling van Jezus. Wanneer mensen talent en roeping hebben voor leiderschap kunnen zij via TEE ook leren hoe je een goede leider in de gemeente wordt, hoe je de Bijbel uitlegt, wat het betekent om een ‘herder’ te zijn. En zo wordt de kerk verstevigd en gegrondvest op de Bijbel.

Aiman vertelt verder: “Ik ben al jong tot geloof gekomen doordat mijn neef Jezus had gevonden. Ik was bang voor hem, omdat hij voor zijn bekering best hardhandig kon zijn. Ik nam Jezus aan, omdat hij dat zei. Maar al die tijd wist ik niet zeker of ik nu echt een christen was of niet. Misschien was God boos op mij, omdat ik op deze manier was begonnen te geloven. Toen ik begon met mijn eerste TEE cursus ging er een wereld voor me open. De eerste les was geweldig! Eindelijk begreep ik dat ik echt een kind van God ben, en dat ik deel ben van Zijn familie, en dat niemand mij kan roven uit Zijn hand. Dat heeft al mijn angst weggenomen, waardoor ik vrij in de gemeente kan dienen."
 
Hanna-Ruth van Wingerden is voor de GZB betrokken bij het project TEE in Centraal-Azië. Zij is werkzaam voor TEE met een speciale focus op de landen in Centraal-Azië, lees hier meer over het GZB-programma in Centraal-Azië. Tussen 2010 en 2014 is ze samen met haar man Pieter voor de GZB in dat deel van de wereld uitgezonden geweest.

Reageer op dit artikel