Familie

ill860
Mark en Corine Godeschalk | Plaatsingsdatum: 21 juni 2017 | Democratische Republiek Congo

Mooi hè, die versieringen op de auto! Vakkundig knip-en knoopwerk van de gast die altijd het geluid doet in de kerk. De maaltijd wordt bereid door een groepje dames onder leiding van de vrouw van een pastor. Er wordt een afdakje gecreëerd met bamboe-palen en zeil door een aantal jongeren. En pastor Alphonse belde mij gisteren of onze auto beschikbaar was.

Feestje? Jazeker! En iedereen helpt mee. Pastor Alphonse heeft zich tot doel gesteld om deze dag extra speciaal te laten zijn voor het bruidspaar. Normaal regelt het bruidspaar alles zelf voor de bruiloft, met hulp van familie. Maar dit keer zijn wij als kerkgenoten hun familie, vertrouwt hij me toe. Het bruidspaar is tegen de dertig, heeft vier kinderen en hij noemt hen arm. Gelijk toevoegend: ze hebben geen familie. In Rwanda hebben veel mensen familie verloren tijdens de genocide.

Arm zijn in Rwanda is èèn ding, maar als je geen familie hebt, zijn je kansen pas echt klein. Familie is de basis waar je op terugvalt bij problemen. De bankrekening waar je geld van opneemt als je aan de grond zit. Het adviesbureau waar je antwoord krijgt op je vragen over opvoeding. De detacheerder die altijd wel een baantje voor je weet te vinden. Zonder familie, ben je nergens.

Het bruidspaar en de genodigden genieten. Ze worden rondgereden door de blanke dokter Mark en blanke pastor Rik (Mager; onze Nederlandse collega’s hier www.gzb.nl/duizendheuvelsvolvreugde). De mensen in town roepen vol verwondering “dat bruidspaar wordt rondgereden door blanken!”. De trommels van de jongeren in de kerk luisteren de kerkdienst op. Foto’s met iedereen erop, gemaakt door de fotograaf uit onze gemeente. Samen eten. Alles erop en eraan.

Aan het eind van de dag bedankt pastor Alphonse ons hartelijk voor het rondrijden van het paar. Ja, vandaag mochten wij als kerk familie zijn voor deze mensen. En, zo voegt hij eraan toe: “dat is preken niet met woorden, maar met daden”.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • ella slagboom

  21 juni 2017, 12:44

  Wat een geweldige actie! En wat kunnen jullie op deze manier veel betekenen voor je broeders en zusters in het geloof!
  Is pastor Alphonse jullie eigen pastor?
 • Mark

  23 juni 2017, 02:43

  Pastor Alphonse is een van onze eigen pastors ja