Forse groei aantal deelnemers aan Bijbelcursussen in Azië

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 30 november 2017 

‘Empowering churches and equipping disciples’, dat was het thema van de onlangs in Chiang Mai, Thailand gehouden Increase conferentie . De ondertitel was ook treffend gekozen: ‘Church based training in Asia’ . Want daar ging het uiteindelijk allemaal om: het verlangen om te groeien in de kennis en genade van Jezus Christus.

GZB’er Arie van der Poel: Een buitengewoon inspirerend gebeuren met deelnemers uit zo’n 40 landen: Vietnam, Cambodja , China, Nepal, India , Pakistan, Mongolië, Jordanië, Egypte, Turkije, Centraal-Azië, Rusland… Een bonte verzameling van christenen met allemaal hun eigen achtergrond, geschiedenis, uitdagingen en ervaringen. En die ervaringen werden gedeeld, getuigenissen van kerkgroei en zegen op het werk, vaak dwars door verdrukking en tegenstand heen. Indrukwekkend om te horen hoe het werk van ITEEN in Nepal is gegroeid: inmiddels meer dan 8.000 TEE-studenten, niet alleen in Nepal, maar ook in India, Maleisië tot zelfs in de Golfstaten toe. Nepalese gastarbeiders waaieren uit over de wereld en nemen hun geloof mee en delen het met landgenoten. En datzelfde geldt voor Chinezen, Koreanen, Maleisiërs en Centraal-Aziaten, enz.

Een zin die bij mij bleef haken was ‘de diaspora is onderdeel van Gods plan om de volken te bereiken. ‘Iedere christen een zendeling, van overal vandaan, naar overal en naar iedereen. Een aansprekende benadering, maar dan is het uiteraard wel belangrijk dat deze zendelingen goed zijn toegerust en voldoende bijbel- en geloofskennis hebben. TEE (Theological Education by Extension) is daarbij een prachtig middel. Eenvoudige maar tegelijk diepe lessen die je met elkaar in je eigen dorp of gemeente kunt bestuderen. Als GZB zijn we betrokken op het TEE-werk in onder andere Centraal- Azië. Ook hier heeft TEE steeds meer vaste voet aan de grond gekregen. Het afgelopen jaar is het aantal deelnemers zelfs verdubbeld : van 1200 naar ruim 2400. Een van de mooie dingen die we hoorden was dat de visie op diaconaat ook -mede door TEE- verder is gegroeid. Zo zijn er initiatieven vanuit lokale gemeenten voor verslaafden, zwervers, doofstommen, zigeuners. En zo zie je voor je ogen al gebeuren waar we als GZB zo naar verlangen: open, missionaire gemeenten die zich richten op gemarginaliseerde en kwetsbare mensen. 

Reageer op dit artikel