Geboorte van een gemeente

ill860
Matthijs en Rosa Geluk | Plaatsingsdatum: 28 juli 2017 | Peru

Het is net als een geboorte: je weet dat het er aan zit te komen, maar het moment van de geboorte zelf komt toch nog plotseling. Zo ongeveer startte onze nieuwe gemeente ‘Fuente de Vida’ (Levensbron) in Chiclayo.
In het afgelopen jaar begonnen we te werken aan het idee om een nieuwe gemeente te starten in het centrum van de stad Chiclayo. De bestaande kerk ligt aan de rand van de stad, in een niet-zo-goede wijk, waar het vanwege de afstand en de veiligheid lastig is om nieuwe bezoekers uit te nodigen. Een nieuwe gemeente in het centrum moet uitkomst bieden. Bovendien maakt de centrale locatie het mogelijk om een ander deel van de bevolking aan te spreken.
We begonnen vorig jaar met een doordeweekse bijbelkring, met naast de predikant welgeteld één lid. Langzaam maar zeker kwamen er wat meer bij. In de loop van het jaar waren er een aantal die trouw bleven komen. Op een gegeven moment hebben we hen uitgenodigd om deel uit te maken van een kernteam. Als team hebben we brainstormsessies gehouden om te komen tot een heldere visie en missie – en uiteindelijk toe te werken naar zondagse diensten en vaste doordeweekse activiteiten. Totdat je op het moment komt, dat je zegt: ‘waarom beginnen we niet gewoon?’.
En zo prikten we zondag 9 juli als de datum waarop we zouden beginnen. Eén van de deelnemers geeft les bij het Colegio Médico (Medisch College) en mag daar gebruik maken van één van de lokalen. Met z’n allen hebben we de dienst voorbereid… totdat we twee dagen voor de dienst te horen kregen dat het lokaal bij het Colegio Médico niet beschikbaar was. Wat nu? Bidden en werken. Samen hebben we gebeden om een alternatief, om vervolgens onze contacten na te gaan om te zien of er een oplossing te vinden zou zijn. Nog geen half uur later kwam het antwoord: we konden terecht in de grote zaal van Jockey Club, de social club van Chiclayo. Beter kon haast niet!
Het werd het begin van de woestijnreis die we als gemeente aan het maken zijn (Chiclayo ligt midden in de woestijn). De volgende zondag konden we wel terecht in het Colegio Medico, de twee weken erop weer niet. Zo reizen we voort van plaats naar plaats – in het huis van Amerikaanse zendelingen, in ons huis, en volgende week weer ergens anders.
Het zijn de eerste bewegingen in een nieuw leven. Het is allemaal pril en kwetsbaar. Het zijn echt de eerste dagen. De aangifte bij de gemeente is nog lang niet gedaan - op papier bestaan we helemaal niet. Maar we vertrouwen op de vaderlijke hand van onze God en de moederzorg van de Heilige Geest om langzaam maar zeker te groeien, op eigen benen te gaan staan en uit te groeien tot een volwassen gemeente, die in staat is om de stad Chiclayo te dienen. Maar de eerste stap is in ieder geval gezet! Gloria a Dios!

 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.