Gebruik je tienerjaren als springplank

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 14 november 2019 

De stilte in de église réformée évangélique in Toulouse was zaterdagmiddag snel doorbroken toen de eerste tieners met hun begeleiders al toeterend de straat binnen reden. Ze kwamen voor het scholierenweekend ‘EssenCiel’.

Bepakt en bezakt met een grote weekendtas, een slaapzak en een slaapmatje onder de arm stapten ze luidruchtig en enthousiast achter elkaar het kerkgebouw binnen. Sommigen hadden een rit van een uur er op zitten, anderen van ruim 2,5 uur. Ontlading was wel even nodig.
 
Het scholierenweekend EssenCiel van de Unepref (Union des églises protestantes réformées évangéliques) is bedoeld voor tieners van elf tot twintig jaar. In het weekend ontmoeten ze christelijke leeftijdsgenoten, ondernemen sportieve activiteiten en ontvangen geloofstoerusting.


 Gastvrijheid
Ieder weekend is een andere kerkelijke gemeente in de regio Zuidwest- Frankrijk ‘ontvangende gemeente’, wat inhoudt dat zij de maaltijden en de slaapplekken verzorgt. Op die wijze kan de gemeente oefenen in gastvrijheid en leren de tieners ongemerkt de kerken in hun regio beter kennen.
 
We zijn acht jaar geleden in deze regio gestart met twee kerkelijke gemeentes en tien jongeren, inmiddels is dat uitgegroeid tot een weekend met ruim veertig tieners afkomstig uit vijf gemeenten. Het is een groei die bevestigt dat tieners op zoek zijn naar bemoedigings-en toerustingsplekken voor hun geloof.
 
Dit weekend stond het thema ‘Geniet van je jeugd’ centraal, gebaseerd op het recent verschenen boek ‘Une vie de défis – #profitedetajeunesse’ dat binnen het Franse kerkelijk jeugdwerk z’n weg aan het vinden is en helpt om tieners positief te bemoedigen
in het uitleven van hun geloof.
 
“Je hebt twee manieren hoe je je jeugd kunt beschouwen: als een bank of als een springplank. Als je op beide springt, zul je merken dat de één je verder zendt dan de ander.” Dat zijn de eerste twee zinnen van dit boek, geschreven door Nicolas Blocher (27) en Benjamin Eggen (24) van La Rébellution, een platform dat zich verzet zich tegen de middelmatige verwachtingen die de maatschappij en kerk heeft ten aanzien van de huidige tienergeneratie, alsof je puberteit een vakantieperiode zou zijn.

Wees een voorbeeld
De auteurs verwijzen naar 1 Timoteüs 4:12: ‘Sta niemand toe dat hij vanwege je jeugdige leeftijd op je neerkijkt, maar wees voor de gelovigen een voorbeeld in wat je zegt, in je levenswijze, in liefde, geloof en zuiverheid.’ Met andere woorden: als tiener ben je geroepen om een voorbeeld te zijn op alle gebieden van je leven.
 
Met hun boek stimuleren de auteurs tieners om hun jeugdjaren goed, zinvol en tot Gods eer te besteden. Die periode heeft namelijk een aantal privileges: je leert snel; je bent mobiel; je zit in een groot vriendennetwerk; je hebt het druk, maar veel tijd beschikbaar; je hebt de ruimte om te falen en kunt dus veel dingen uitproberen; je beschikt over een onbevangenheid waarmee je de dingen met enthousiasme tegemoet kunt gaan. Prediker zegt in de Bijbel niet voor niets: ‘Geniet van je leven zolang je nog jong bent! Wees gelukkig in je jeugd. Doe wat je hart je zegt. Kijk goed om je heen….. want je jeugd is snel voorbij.’ Het boek staat vol met concrete voorbeelden, tips en handige tools om de grootste uitdaging aan te gaan: Christus volgen. Het is een boek dat wat mij betreft zeker om een Nederlandse vertaling vraagt.
 
Seculier land
In de gesprekken met de tieners merkten we afgelopen weekend hoe ingewikkeld het voor Franse christelijke jongeren is om in een seculier land hun geloof uit te leven. Amre (15) vertelde hoe ze probeert het verschil te maken in haar klas door geduld te bewaren in lastige situaties en door ‘randleerlingen’ te zien en te helpen. Toen een klasgenoot opmerkte dat ze ‘anders’ was en vroeg naar het waarom, vertelde ze dat ze gelooft in God. Reactie klasgenoot: ’Ben je dan een non die niet mag genieten van het leven?’
 
In Frankrijk wordt geloven direct gelabeld met ‘katholiek’ en ‘beperkt’. Regelmatig zijn Franse christenjongeren het mikpunt van pesterijen. Scholierenweekenden als EssenCiel zijn dan ook cruciaal om tieners en jongeren te bemoedigen en concrete handvatten te bieden om getuige te kunnen zijn in hun omgeving.
 
Dit weekend heeft de jongeren uitgedaagd om positief te kijken naar wat ze als in huis hebben, de uitdaging van de springplank aan te gaan door te genieten van hun jeugd, hun capaciteiten optimaal te benutten en zo de ander te dienen op een wijze waarmee ze God een plezier doen. En de ‘cerise sur le gâteau’ zoals de Fransen dat zeggen, de kers op de taart, is dat zo’n leven eeuwige impact heeft.


Harriëtte Smit is GZB-zendingswerker in Frankrijk en landelijk jeugdwerkadviseur bij de Unepref-kerk en woont in Aix-en-Provence.


Dit artikel verscheen in Friesch Dagblad op 1 oktober 2019.


 

Reageer op dit artikel