Gevangen

ill860
Mark en Corine Godeschalk | Plaatsingsdatum: 7 januari 2017 | Democratische Republiek Congo

Je herkent ze direct: ze dragen fel oranje of roze kleren, lopen in een groep bij elkaar en er is altijd een bewaker (soms twee) met geweer om op ze te letten. Rwandese gevangenen worden meer dan eens ingezet voor openbare klussen, zoals het aanleggen van een weg, het repareren van een muurtje of het onderhouden van begroeïng. Ze groeten je altijd vriendelijk als je langsloopt.

Ook in mijn werk in het districtsziekenhuis kom ik nogal eens in aanraking met gevangenen. Deel van de ronde (visite) op de afdeling interne geneeskunde mannen is namelijk het beoordelen van de patiënten in de “prison ward”.

De bewaker doet de deur open en een geur van urine komt me tegemoet. Vier kamers met elk twee à drie bedden. Allen mannen. Het karakteristieke gekleurde kostuum aan of klaarliggend op bed voor als ze voor onderzoek buiten hun afdeling moeten. Veel oudere mannen. Een aantal heeft vieze, stinkende wonden die duidelijk verwaarloosd zijn in de loop van de tijd. Sommigen liggen al maanden opgenomen. Maar immer vriendelijk. Ook de verpleegkundige (een man natuurlijk) die met me meegaat heeft een soort van band met hen opgebouwd. En de bewakers van de gevangenen zitten vaak gemoedelijk met ze te kletsen.

Laatst vroeg ik aan de verpleegkundige, toen we de afdeling net hadden bezocht, of hij de reden wist waarom deze gevangenen opgesloten zijn. Het antwoord was vrij direct: genocide. Deze mannen hebben met machetes mensen omgebracht in de vreselijke dagen tussen 6 april en 18 juli 1994. Hij vertelt het zakelijk, zonder ook maar iets te laten blijken van zijn eigen verhaal in die tijd.

Ik vind het moeilijk te bevatten. Zoveel mensen vermoord door zoveel daders. Ze zitten voor de rest van hun leven opgesloten. Wat een rare, duistere geest moet er gewaard hebben door het land. Ik mompel iets van dat het toch inmiddels heel wat jaren geleden is. Hij lacht wrang. Ik proef non-verbaal zijn antwoord: nee, het is nog veel te vers. Eigenlijk zit iedere Rwandees nog een beetje gevangen in de nasleep van de genocide.

Mark

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Marjanne

  8 januari 2017, 02:43

  Heftig Mark! Ik wens je veel sterkte en wijsheid in hoe je hiermee op de juiste manier om kunt gaan.
 • familie Fokker

  9 januari 2017, 10:53

  Hoi Mark en Corine en kids,

  Jullie hartelijk bedankt voor jullie goede wensen in jullie vorige bericht. Bij deze willen we jullie graag het nodige en Gods zegen toewensen voor 2017. Jullie berichten worden altijd met aandacht door ons gezin gelezen en ze geven stof tot nadenken. Zo ook nu weer. Een wereld gaat af en toe open, waar we geen benul van hebben.

  hartelijke groet van ons allen,

  Anthony, Annemarie,
  Herman,
  Cornelis en Corine
  Heleen