Gezondheidszorg in Oeganda

ill860
Peter en Jeannette de Groot | Plaatsingsdatum: 13 april 2019 | Zuid-Soedan

Wanneer studenten gezondheidsklachten hebben, moeten ze zich bij mij (Jeannette) of mijn collega melden.  Meestal is een luisterend oor of een paracetamol voldoende. Zo niet deze keer. Het leek serieuzer. Op verzoek van de ongeruste student, ging ik met hem mee. Huisartsen zijn er niet, dus iedereen is aangewezen op het ziekenhuis.

Dat was ook te merken. Een volle wachtkamer. Je moet zelf een schriftje kopen, wat dan je medische dossier wordt. Eerst wordt je lengte en gewicht op genomen, daarna wachten op de volgende stap, je BMI bepalen, ben je te dik of te dun, en soms bloeddruk meten. Alles wordt netjes in het schriftje genoteerd. Vervolgens ga naar de volgende wachtkamer, waar twee behandelkamers zijn, één voor dames en één voor heren. En dan begint het wachten. Er gebeurt ruim een uur niets, niemand gaat een kamer in of uit. De doctoren blijken in een meeting te zijn. Mensen hangen of liggen op de banken. Ineens verschijnt er een dame, die ons de dames behandelkamer induwt, terwijl ik toch met een overduidelijke mannelijke student (patiënt) ben!

Na de klachten opgenomen te hebben en in het schriftje geschreven, worden we naar het lab gestuurd.  Nog steeds onder begeleiding van dezelfde dame. Ook daar zit de bank vol wachtende patiënten. Ze stapt ferm naar binnen en wenkt ons achter haar aan te komen. Gênant, maar met een blanke erbij krijgt de student voorrang. Daarna naar de echo afdeling. De student neemt plaats in de wachtkamer, waar er zelfs mensen op de grond liggen en ik ga betalen om de echo te laten maken. Kosten 2.00 euro. Na anderhalf uur wachten, is hij aan de beurt. Nu de uitslagen ophalen bij het lab en dan weer plaatsnemen in de wachtkamer. Een ziekenhuismedewerker stelt ons op bij de heren behandelkamer. We krijgen weer voorrang en niemand protesteert.Alle uitslagen blijken gelukkig goed te zijn. Meer drinken en eventueel paracetamol nemen is de conclusie. Die had ik ook zelf kunnen bedenken. We zijn 5 uur verder en precies op tijd voor de lunch. Het ziekenhuisbezoek is gratis, uitgezonderd de kosten van de echo en eventuele medicatie. Het schriftje hou je zelf, compleet met alle uitslagen en echofoto. Goed bewaren voor een volgende keer. Je bent je eigen dossierbewaarder.


Reageer op dit artikel