Gratis koffie!

ill860
Gerrit en Jorine van Dijk | Plaatsingsdatum: 26 oktober 2017 | Duitsland

Vandaag was het voor de tweede keer zover: ons Strassencafé vond plaats. Van 9.00-12.00. Midden in Evershagen, voor de OstseeSparkasse.

Met de hakken over de sloot kregen we toestemming van de bank: stel je voor dat we een sekte op onze stoep krijgen! De dag na de eerste keer Strassencafé lag zo’n echte Duitse brief in de bus: een Vereinbarung. Alles moet hier persé helder op papier. Best fijn soms. Twee dingen waren in de brief erg belangrijk: het Strassencafé mocht geen kerkelijke functie uitstralen en er mocht niet ‘gemissioniert’ worden. Maar wat is dat toch, missionieren?

Christenen hebben in Duitsland, net zoals in Nederland, hun eigen jargon ontwikkeld. En zo is ‘Mission’ het woord voor zending en evangelisatie. Een zendeling is een ‘Missionar’ en een zendingsorganisatie een ‘Missionswerk’. Evangelisatieacties heten ‘Missionseinsätze’ en iemand het evangelie vertellen wordt ‘Missionieren’ genoemd.

Seculiere Duitsers verstaan onder het woord ‘Mission’ heel iets anders. Mission heeft te maken met: hersenspoeling, manipulatie, hard schreeuwen, mensen ongewenst aanspreken, preken, dwang en druk en nog veel meer dat soort nare dingen. Tja, en als je iets niet voor je deur wilt hebben als lokale bank, dan is het wel zulke types… Logisch eigenlijk, zo’n brief van de Sparkasse…

Daarom hebben we op onze poster geschreven dat de koffie gratis is, omdat gastvrijheid en gemeenschap belangrijk voor ons zijn. Ook verstoppen we ons niet: we zijn Freie Evangelische Gemeinde. Sommige mensen lopen hoofdschuddend door. Anderen stoppen en kijken. En moedige mensen komen het gratis kopje koffie met ons drinken.

De eerste keer Strassencafé hadden we 15 bezoekers. Niet veel, als je kijkt naar 16500 inwoners. Wel veel als je de Mecklenburgers een beetje kent. “Wat goed dat jullie iets doen voor de wijk.” “Tegenwoordig gaat het alleen maar om geld verdienen, hele andere dingen zijn belangrijk!” Zomaar wat citaten van bezoekers.

Vandaag bleef de man die in de blokken achter ons de folders bezorgt een half uur koffie drinken. Al sigaartjes rokend vertelde hij z’n hele verhaal. Waar hij gewoond had. En over hoe gemakkelijk je dakloos kunt worden. En hoe vaak hij in Nederland was geweest. Aan het einde van het gesprek deelde hij met Jorine dat hij toch wel blij was met het Strassencafé: “Dan heb je tenminste aanspraak. Volgende week kom ik weer!”

Ik hoop dat nog veel meer eenzame mensen het aandurven onze gratis HEMA-koffie te drinken. Deze wijk zit zo hard op menselijkheid en warmte te wachten. Laat het koninkrijk maar komen, midden ín en tussen de flats van Rostock-Evershagen!  

Reageer op dit artikel