Groeten van de vier Masketiers!

ill860
Leendert en Nelleke Wolters | Plaatsingsdatum: 25 maart 2020 | Tsjechië

Een teken van leven uit Praag. Na zo lange tijd is het wel weer tijd voor een blog post. We zijn gelukkig allemaal nog gezond. Maar wat valt er verder te melden? Dat in Tsjechië net als in Nederland en de rest van Europa het leven vrijwel stilligt vanwege de coronacrisis? Er is hier weinig verschil met “daar”. Behalve misschien de mondkapjes.
 
Iedereen die zich in het publieke domein begeeft, is verplicht zijn/haar neus en mond bedekt te houden op straffe van erg hoge boetes. Het was erg wennen, en in het geheel niet comfortabel om de heuvel op te klimmen met een lapje voor je neus. En het maakt dat, zoals iemand treffend opmerkte, “de supermarkt eruit ziet als een polikliniek”. We hebben inmiddels bij een DIY Tsjech katoenen mondkapjes gekocht. De solidariteit die er plotseling is in Tsjechië is hartverwarmend. Velen boden aan mondkapjes te maken voor wie het nodig had, gratis of voor een klein bedrag, en de Tsjechische post verzendt ze gratis.
 
Inmiddels hebben onze kinderen twee weken les via internet. De dagen zijn even lang als normale schooldagen, maar dan op de laptop. De docenten geven de lessen vanuit huis of vanuit school. Het werkt verrassend goed en we waren diep onder de indruk hoe school dit had voorbereid en geoefend met de kinderen voor de sluiting een feit was. De overgang verliep naadloos. De dagelijkse schermtijd rijst nu wel de pan uit, maar er is voorlopig weinig aan te doen. Zoals het er nu uitziet blijven de scholen tot minimaal eind mei gesloten. 
 
Het goede nieuws is dat het virus in zoverre onder controle is dat de ziekenhuizen het goed aankunnen, ook al nemen de ziektegevallen toe. Door deze strikte maatregelen wordt tijd gewonnen om extra voorbereidingen te treffen voor de piek van de epidemie
 
We zijn blij dat we nog voor het land stilgelegd werd verhuisd waren. We wonen in een fijn appartement en we mogen in de gemeenschappelijke tuin zitten. We leren de buren zo wel kennen. We hebben nu in vier weken al meer mensen uit onze flat gesproken, dan in onze andere flat in vijf jaar..
 
Het is verder met de kerk een beetje zoeken hoe we met elkaar gemeente kunnen zijn nu we elkaar niet kunnen ontmoeten. Iedereen woont verspreid over de stad. Maar gelukkig kunnen de diensten via internet plaatsvinden. Het is zoeken naar manieren waarop je als christen  de mensen in je buurt kunt dienen, als je binnen moet blijven.
 
Een van de dingen die we “gewoon” proberen door te laten gaan, is eten brengen naar de daklozen. Zij zijn nog net zo dakloos als voor de pandemie losbrak, alleen hebben ze wel veel meer honger dan toen, omdat ze minder te eten krijgen. Het vereist creativiteit om de voedselvoorziening zo aan te passen dat het door kan gaan, en tegelijkertijd maximale waardigheid, afstand en veiligheid te creëren voor de daklozen. Zij hebben die bescherming meer nodig dan de meeste anderen. Veel daklozen zijn HIV-besmet, drugs- of drankverslaafd en in verzwakte conditie. Als zij ziek worden, is de kans erg groot dat ze overlijden. Het uitdelen van het eten moet dus snel en veilig gebeuren.
 
Hoewel we bezorgd waren dat de politie onder de huidige restricties zou ingrijpen en het eten uitdelen zou verbieden, is dat God zij dank, niet gebeurd. De politie stond wel op de uitkijk, maar liet alles gebeuren. Het heeft er mogelijk aan bijgedragen dat alles ordelijk en snel verliep.
 
Wie weet wat er verandert in deze individualistische maatschappij.  Wat zou het mooi zijn als de gemeenschapszin blijvend zou zijn, ook als deze crisis voorbij is. Het spontaan opgangkomen van het mondkapjesverkeer, bewijst dat het kan. Maar meer nog dan dat, hopen en bidden we dat nu mensen geconfronteerd worden met hun angsten en het besef dat hun leven eindig is, dat het hen zal uitdrijven naar de levende God. Dat zij zich tot Hem zullen wenden en behouden mogen worden en voor Hem mogen gaan leven. Dat zou toch geweldig zijn, als dit alles een golf van opwekking door Europa zou sturen?
 
 
 
 
 

Reageer op dit artikel