Handige jongens

ill860
Gerrit en Jorine van Dijk | Plaatsingsdatum: 19 oktober 2015 | Duitsland

Onze uitzending op 4 oktober is nog maar kort geleden. We zijn bezig om te landen in Rostock en de cultuur en taal te leren kennen. In dat kader ben ik (Gerrit) zaterdagmiddag in de tram naar de binnenstad gegaan. Er was namelijk iets gaande; een demonstratie van de rechts-populistische partij Alternative Für Deutschland (AFD) tegen het vluchtelingenbeleid van Angela Merkel. Niet tegen vluchtelingen, maar tegen het vluchtelingenbeleid. Handige jongens, bij de AFD. Zo kun je tegen vluchtelingen zijn, zonder dat je voor extreem-rechts versleten wordt. En dat maakt macht bereikbaar.
En zoals altijd in Duitsland, zijn er bij rechtse demonstraties tegendemonstraties. Ook nu; een vluchtelingen-welkom-demonstratie. Aan het einde van het liedje gekaapt door extreemlinks. Handige jongens, bij die Linke. Zij liepen voorop. Inclusief vaandels.
 
Al observerend kwam ik in gesprek met een gepensioneerde hoogleraar van de Rostocker universiteit. De uitschakeling van het Nederlands elftal wordt even kort besproken, maar daarna gelijk de vraag naar je maatschappelijke plaats: “was machen Sie eigentlich beruflich, Herr van Dijk aus Niederlande?” Ik zeg dan dat ik christelijk sociaal werker ben; werkzaam voor de Freie Evangelische Gemeinde. Te werk gesteld in Evershagen. Normaal gesproken is dat “Christlich” maar raar. Je merkt dat mensen daar niet zoveel mee kunnen. Je ziet ze denken: een soort een maatschappelijk werker ofzo. En daarna is het gesprek vaak klaar. Vraag beantwoord. Deze man reageerde echter als door een wesp gestoken. Christlich? Geloof jij dan in God? Heeft Hij dan ooit geld op je bankrekening gestort? Hebben je ouders je gehersenspoeld? Of anderen? Overdonderd vertel ik hem dat God me de kracht geeft om te werken. Tja, om nou uit te leggen dat ik zendeling ben, van giften leef en dat Jorine en ik in ons levensonderhoud voorzien worden door de zorg van God, via allemaal christenen in Nederland...
 
Terwijl ik op weg ben naar huis denk ik er nog even over na... Hoe bereik je een hoger opgeleide atheïst, die vol scepsis zit en misschien tegelijk wel nadenkt over geloof? Laat zijn felle reactie iets zien van betrokkenheid bij geloof? Of juist het tegenovergestelde? Echt keihard tegen geloof en religie? 
 
Juist hier in Rostock ben ik zo dankbaar dat het doel van missionair werk de verheerlijking van God is. Niet mensen tot nieuwe inzichten brengen en van alles presteren, maar God verheerlijken in mijn simpele antwoorden en misschien bijna kinderlijke geloof. Niet mijn toegepaste antwoorden, sociale handigheid en denkkracht veranderen levens en wereldbeelden, maar God zelf. Niet een handige jongen zijn, maar het evangelie leven. Daar gaat het om. God zorgt voor de vrucht. Prijs de Heer. 

Reageer op dit artikel