Hemeldag

ill860
Heleen van der Sluijs | Plaatsingsdatum: 30 mei 2019 | BosniĆ«

Als je hoger klimt, dan zie je meer. Dat is dan ook de reden dat ik graag omhoogga. Een toren op, om te genieten van de weidsheid van het uitzicht. Beneden wordt mijn zicht beperkt door allerlei obstakels. Maar boven kijk ik over alles heen.
 
Dat was waar ik aan dacht, toen ik vanochtend opstond. Hemelvaartsdag, één van de christelijke feesten door het kerkelijk jaar. Prachtig dat we dat samen vieren. Over de grenzen van denominaties of landen heen. Als christelijke kerk, één.
 
Vaak voel ik op Hemelvaartsdag een soort heimwee. Omdat Jezus wegging van deze aarde en zo vaak niet zichtbaar en voelbaar dichtbij is. Het idee dat we nog zo lang moeten wachten voor we Hem weer kunnen zien. Maar vandaag stond ik op met een nieuw perspectief op Jezus’ hemelvaart. Want; als Jezus hoger is, dan ziet Hij meer. Nu Jezus hoger is, is Hij niet meer beperkt tot Jeruzalem, maar is Hij meer dan dat. Zijn aanwezigheid strekt zich uit. Over deze hele wereld. Vandaag is het ‘hemeldag’.
 
Dit perspectief hielp me toen ik vanochtend op mijn vertrouwde plekje in de Oude Kerk van Ede zat en het me raakte dat dit de op één na laatste dienst is in mijn gemeente. Ik houd van deze kerk. Als ik binnenkom, dan kom ik tot rust. De grootsheid van het gebouw. De stilte, maar ook het geroezemoes en het samen zingen met het grote orgel. De vertrouwde gezichten van gemeenteleden. Kleine gesprekjes voorafgaand aan de dienst. Luisteren, zonder afgeleid te worden door telefoon of werk. Een rustplek, middenin de gejaagdheid van mijn bestaan. Een plek en een gemeente waar ik met moeite afscheid van neem.

Gelukkig vieren we de feesten van het kerkelijk jaar wereldwijd. En, gelukkig is Jezus in de hemel. Want nu ziet Hij meer, nu is Hij overal. In Nederland én in Bosnië. Als volgelingen van Jezus vieren we dat Hij in de hemel is. Verbonden met elkaar, over lands- en denominatiegrenzen heen. Door Jezus Christus, onze Heer.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.