Hemelvaartsdag; in de zevende hemel; de hemel op aarde!

ill860
Gerard en Janneke de Wit | Plaatsingsdatum: 14 mei 2018 | Duitsland

Terwijl we met onze gemeente op Hemelvaartsdag een open-air kerkdienst hielden, liepen er allerlei (groepen) mannen voorbij met flessen alcohol en kratten bier. Even later hoorden we dat het op deze dag ook Männertag is: een dag waarop de vaders en (jonge) mannen voor één dag van hun dagelijkse verplichtingen worden ontheven. Verplichtingen als vader en man zijn en werk, sport of iets anders. Deze dag mogen de mannen zelf weten wat ze doen, wat zich in de meeste gevallen uit in ‘zich helemaal klem zuipen’ zoals hier wordt gezegd. De jongere mannen halen de drank voor de ouderen, om hen te ontlasten. Dit alles begint al in de vroege ochtend. 

Interessant is dat dit fenomeen basisprincipes heeft die voortkomen vanuit ‘Christi Himmelfahrt’, zoals Hemelvaartsdag in het Duits heet. 
Al in de middeleeuwen werd Christi Himmelfahrt als ‘Vatertag’ bestempeld, omdat Jezus naar zijn Vader in de hemel ging. Velen hielden gebedsprocessies door de natuur om te bidden voor een goede oogst. Door de jaren heen werd dit een feest waarbij jongeren ingewijd werden in de wereld van de mannen, waarbij de alcohol en sigaretten natuurlijk niet kon ontbreken. 

Vandaag de dag worden er op Christi Himmelfahrt nog steeds wandelingen door de natuur ondernomen, alleen eindigen die vaak in de kroeg of mannen nemen hun eigen drank mee op deze wandeltocht. Vergezeld van een bolderkar of iets anders wat rijdt en alcohol vervoert, met daarbij grote boxen waaruit luide muziek klinkt, is men de hele dag onderweg en drinkt. Men schalt wat liederen mee en zwaait naar iedereen die langskomt. Of er nog veel gebeden wordt weten we niet, maar deze mannen wanen zich aan het eind van de dag in de zevende hemel. Na deze dag kan men de dag erna uitslapen en belandt men weer terug op aarde, in de (vaak harde) realiteit van elke dag… 

Jezus ging naar de hemel om op Zijn troon aan Gods rechterhand plaats te nemen. Hij zit daar en regeert. In ons hart is ook een troon. We kunnen zelf bepalen wie of wat we op deze troon zetten: onszelf, geld, vakantie, oordeel van anderen, alcohol… Wie of wat regeert over ons leven? Jezus is in de hemel op Zijn troon, maar Hij wil dolgraag op de troon van ons hart zitten en over ons leven regeren. Liefdevol, zachtmoedig en rechtvaardig. Hij wil dan ook voor ons zorgen in ons (harde)  leven. Hij wil daar zijn Heilige Geest voor sturen met Zijn gaven. Zodat wij ons leven weer kunnen delen met anderen. Dan zijn we niet even gevoelsmatig in de zevende hemel waarna we telkens weer in ons (moeilijke) leven terugkeren, maar zijn we elke dag in aanwezigheid van Jezus. Net als wat Jezus belooft bij Zijn hemelvaart: ‘Ik ben met jullie tot aan de voltooiing van de wereld’. Jezus belooft ons, en ja, ook de mannen op Männertag, de hemel op aarde. Nu al! 
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.