Het European Leadership Forum – over zending en Europa

ill860
Leendert en Nelleke Wolters | Plaatsingsdatum: 22 juni 2018 | Tsjechië

Bericht uit Polen deze keer, want daar kwamen in mei 800 mensen uit Europa samen voor de zestiende editie van het European Leadership Forum (ELF). Ik reisde mee met de Tsjechische delegatie en participeerde in netwerkbijeenkomsten over zending en Europa. Met een hoofd vol ideeën en boeken in mijn tas keer ik terug naar Praag.


De Tsjechische voorgangers, jeugdwerkleiders en vertegenwoordigers van organisaties zijn in een vrolijke bui. Voor veel van hen is dit een jaarlijks moment waar ze naar uitzien, om inspiratie op te doen en te studeren. Er zijn wereldwijd ook niet zoveel bijeenkomsten waar zij zo’n groot deel van het publiek uitmaken. Wisła ligt op rijafstand van Tsjechië en de organisatie is gul met scholarships voor deelnemers uit Centraal en Oost-Europa.
Er zijn dus veel Polen en Oekraïners, Hongarije, bezoekers van de Balkan en relatief weinig uit Nederland en andere West-Europese landen. Maar dat is ook wat de ELF beoogt: veel Christenen in Oost-Europa werken in isolatie, en hebben weinig mogelijkheden tot nascholing. Veel van de Tsjechen participeren dan ook in online ELF-programma’s die het hele jaar doorlopen: mentoring in jeugdwerk, discipelschap of gemeentestichting.

 

Netwerkconferentie

Het ELF bestaat uit 27 netwerken waar een groot deel van de bijeenkomsten tijdens de conferentie plaatsvinden. Ze beslaan veel terreinen van het kerkelijk werk (van theologie tot jeugdwerk en van counseling tot apologetiek) en daar buiten (politiek, wetenschap en filosofie). Mijn keuze viel op Zending en Europa, want dat heeft mijn hart.
En daarmee blijk ik een gekozen te hebben voor een thema dat ook dicht bij het hart van de organisatoren van het ELF ligt: Her-evangelisatie van Europa en ondersteuning van de Bijbelse kerk. Twee van de sprekers komen echter van buiten Europa (Ghana en Jamaica) en dat brengt een interessant perspectief. Aan de ene kant is er inderdaad secularisatie in Europa, steeds minder mensen noemen zich Christen en gaan naar de kerk. Aan de andere kant groeit de kerk in andere delen van de wereld. In 1910 woonde meer dan 66% van de Christenen in Europa, in 2010 net geen 26%: het zwaartepunt van de wereldkerk ligt nu dus elders!
Het lijkt wel of we het daar in Europa moeilijker mee hebben dan de rest van de wereld. De sprekers wijzen ons op de geweldige missionaire kansen van de vluchtelingencrisis. De kerk in Egypte, bijvoorbeeld, ziet in de massale migratie een kans om het Evangelie terug te brengen naar Europa. En Europa is een strategisch zendingsveld, stellen ze: Europa exporteert nog steeds haar ideeën naar een groot gedeelte van de wereld. Humanisme, communisme, rationalisme, secularisme, ze hebben hun wortels in ons continent. En hoewel wij onze rol op wereldschaal kleiner zien worden, mogen we dit aspect niet overzien. Studenten uit ontwikkelingslanden kiezen twee keer zo vaak voor een Europese universiteit als voor een Amerikaanse. Terugkerend in hun eigen land, als politicus, wetenschapper of in ander opzicht rolmodel, nemen ze Europa’s ideeën mee naar hun eigen maatschappij.
 

 
Amerikaans conservatisme

Dat gevoel dat anderen ‘over ons praten’ blijft wel een beetje bij me hangen. De organisatie wordt weliswaar door een Europees comité aangestuurd, maar de voorzitter is Amerikaan – en conservatief. Hij brengt een enorm team van vrijwilligers en heel veel geld mee uit de Verenigde staten om dit Forum en alle daaruit voortvloeiende programma’s mogelijk te maken.

In de boekenwinkel worden boeken tegen hoge kortingen verkocht, maar de selectie is theologisch smal. Het term ‘evangelikale kerk’ is in dit post-Trumptijdperk verdwenen uit de missie en vervangen door ‘Bijbelse kerk’. En er zijn gratis boeken die erg kritisch zijn op de Rooms Katholieke kerk. Als ik op één van de avonden met een paar Tsjechen een glas wijn drink, blijken zij zich daar ook wel erg van bewust. We missen in sommige programma’s iets van de hartelijke, gulle genade die we in het Evangelie vinden. Op deze manier voelen we aan den lijve hoe het voor Europa is om nu ook object van zending te zijn, en te moeten worstelen met een zekere vorm van kolonialisme.

Ondertussen voorziet dit Forum natuurlijk wel in een behoefte; zo’n aanbod vinden mijn collega’s en vrienden uit Praag natuurlijk niet op zoveel andere plekken als ik vanuit Nederland gewend ben. En ze profiteren naar hartenlust van programma’s over fakenews, kerkplanting, singles in de kerk…. en de sauna van het hotel.


Deze column verscheen eerder in het Friesch Dagblad.
Foto's (c) Evangelical Focus.

 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.