Hoe Thailand zijn kleur is verloren

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 30 november 2016 

Reinout en Arenda van Heiningen, zendingswerkers in Thailand: Ongetwijfeld heeft u de laatste tijd veel in het nieuws gehoord over Thailand. In oktober werd Thailand opgeschrikt door het overlijden van hun geliefde koning. Hij was de langst regerende vorst van de wereld. Voor het merendeel van de mensen was hij al hun koning zolang ze leefden. Hij was meer dan gewoon een koning, hij was de vader van het land en hij was de stabiele factor van het land. In de 70 jaar dat hij koning was, heeft hij heel veel voor het land gedaan en geprobeerd om de leef omstandigheden van mensen beter te maken.  Overal waar je kwam, zag je zijn foto hangen, in de huizen, winkels. scholen en op grote borden langs de wegen. Hij was enorm geliefd. 
 


Nu is het land in rouw, in hele diepe rouw om hun verlies van hun koning.
Een jaar van nationale rouw is afgekondigd.  
 
We leren Thailand nu kennen van een andere kant. Normaal zijn de Thai gekleed in vrolijke kleuren en hoor je overal muziek op straat. De eerste maand na zijn overleden was het stil overal, de harde muziek was uit.
De grote reclame borden langs de wegen werden vervangen door rouwborden en overal werden portretten van de koning opgehangen in zwart - wit print.  In alle openbare plekken is er een speciale plek ingericht om de overleden koning te herdenken.  Alle grote gebouwen zijn gedrapeerd met zwart/witte doeken als teken van rouw. Alle websites zijn veranderd in zwart/wit kleuren  en ook de TV is aangepast.Daarnaast zie je bijna alleen maar de kleur zwart/wit/grijs op straat. Dit zou maar voor 1 maand zijn , maar zelfs nu de maand voorbij is zie je nog steeds bijna geen kleur op straat. De winkels hebben hun kleurige kleding achterin gehangen en overal zwart/witte kleding vandaan gehaald. Ook in de kerk hebben we een speciale dienst gedaan om de koning te herdenken. 
Er is dankbaarheid dat er al die jaren godsdienst vrijheid is geweest en de manier hoe hij het land heeft geleidt.  Juist in deze tijd van verdriet en onzekerheid  naar de toekomst toe bij de Thaise bevolking, hebben wij als christenen de kans om ons licht van hoop te laten schijnen in deze "donkerheid".
Bid u mee voor Thailand in deze periode van diepe rouw en onzekerheid. 
We hopen en bidden dat door dit alles heen meer mensen God zullen gaan kennen en Zijn hoop en vrede zullen ervaren. 

Reageer op dit artikel