Home is where the heart is...

ill860
Peter en Jeannette de Groot | Plaatsingsdatum: 2 juli 2019 | Zuid-Soedan

Onlangs waren we een paar weken in Nederland, voor vakantie en vooral om familie en vrienden te ontmoeten. Toen we terugkwamen in Moyo vroegen collega’s en buren allemaal ‘how is home?’ En vanuit de Afrikaanse cultuur is de vraag ook wel goed te begrijpen. Familie, gemeenschap is hier heel erg belangrijk. En dat de plaats waar je vandaan komt, je geboortegrond, belangrijk is merken we aan het diepe verlangen van Zuid-Soedanese vluchtelingen naar ‘huis’.

Maar wat is dat eigenlijk? Thuis. Is dat waar je familie is, of waar je familie vandaan komt, je geboortegrond? Wij komen beiden uit de Hoekse Waard, en als je dan door de Heinenoordtunnel komt voelt die omgeving inderdaad als thuis. En wat is het heerlijk om weer even met familie en vrienden te kunnen bijpraten. Mensen met wie je een gedeelde geschiedenis hebt en met wie je in je moederstaal (!) van hart tot hart kunt praten.

En toch, we voelen ons in Moyo, Oeganda óók helemaal thuis. We weten ons welkom bij de Zuid-Soedanezen en in de Oegandese kerk. Toen we naar enkele weken vakantie en een lange reis weer in ons ‘eigen’ huis aankwamen, zeiden we tegen elkaar: we zijn weer thuis.

Toen wij in Ethiopië woonden ontmoetten wij een Canadese zendeling die al ruim 40 jaar in Afrika was. Hij had in Kenia gewerkt en lang in Ethiopië. Wij waren erbij toen hij definitief terugverhuisde naar Amerika, want hij was getrouwd met een Amerikaanse. In zijn afscheidstoespraak zei hij dat veel mensen gezegd hadden: ‘zo dus jullie gaan eindelijk naar huis?’ Maar dat voelde voor hem helemaal niet zo. Hij zei: ‘we have many homes’. We zijn op veel plaatsten thuis. In Kenia, in Ethiopië, in Canada en bij de kinderen in Amerika. Dus wat is ‘thuis’? Maar, zo voegde hij er aan toe, ‘we hebben maar één echt thuis’, en dat is bij de Vader in de hemel.

In het huis van mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was, zou ik het jullie gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor jullie gereed te maken. En als Ik heen gegaan ben en plaats voor jullie gereed gemaakt heb, kom Ik terug en zal jullie tot mij nemen, opdat ook jullie zullen zijn waar Ik ben. Johannes 14: 1 -3 

Reageer op dit artikel