Huanta - Peru

ill860
Antonie en Cora Treuren | Plaatsingsdatum: 29 mei 2017 | Colombia

We rijden samen met Walter en Lorenzo naar Huanta (Peru) een plek ten noorden van de stad Ayacucho. Wanneer we de stad Ayacucho verlaten rijden we door de bergen, links en rechts van ons zien we de vergezichten, her en der zien we cactussen, het geheel ziet er droog uit.

Omgeving van Ayacucho, op weg naar Huanta.
 
We zijn afgereisd naar Peru om een aantal mensen in het zuiden van Peru te bezoeken en met hen te spreken over de rol van de kerk ten tijde van geweld maar ook ten tijde van een post-conflictsituatie.

Peru heeft in de periode 1980-2000 een periode gekend van geweld. Hierbij waren diverse partijen betrokken zoals de beweging het Lichtend Pad maar ook de overheid heeft een grote rol gespeeld.

In Huanta zullen we twee broeders van de Presbyteriaanse kerk van Peru spreken over op welke manier de kerk in Colombia kan leren van hen wat betreft de positie van de kerk in een post-conflict situatie.
De afgelopen dagen hebben we al een aantal mensen hierover gesproken. Onze hoofden zitten soms vol van de verhalen die we horen, over het leed van mensen, over de wreedheid van mensen, over de wijze waarop mensen omgaan met pijn en haat.
 
Wanneer we de twee broeders, Luis Ruiz en Germán Santiana, spreken gaan we al snel de diepte in. Wat is gerechtigheid, wat is verzoening, wat is vergeving en welke rol speelt de kerk in deze thema’s? Wat is de rol van de bevrijdingstheologie, de rol van de grote Latijns-Amerikaanse theologen als Padilla, Bonino en Escobar. Er wordt soms ‘discutabel’ gekeken naar deze theologen in de presbyteriaanse kerk (zowel in Peru als in Colombia). Tegelijkertijd kunnen deze theologen heel relevant zijn; hun theologie is een van de weinige die de context van Latijns-Amerika meeneemt.   
 
In gesprek met Luis en Germán

Germán en Luis
 
We hebben genoeg om over na te denken, op naar de verwerking van deze ervaringen in Module II van Somos Diáconos zodat de kerk in Colombia kan leren van haar broeders en zusters in Peru.  

Museo de la memoria - Museum over de geweldsperiode in Peru, met verhalen en beelden van slachtoffers.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.