Ik hoop dat Praag bezoekers dichter bij Christus brengt

ill860
Leendert en Nelleke Wolters | Plaatsingsdatum: 15 januari 2015 | Tsjechië

Wat een drukte in de metro de afgelopen dagen in Praag. Als haringen in een tonnetje stonden we tegen elkaar aangeperst. Een waar el dorado voor zakkenrollers, schoot het door me heen. Waar komen al die mensen nu weer vandaan? Kerst is voorbij toch?
 
Een wandelingetje richting Vyšehrad bracht duidelijkheid. We zagen een wegwijzer naar de dichtstbijzijnde Taizé-bijeenkomst. Praag was de afgelopen dagen volgestroomd met jongeren uit heel Europa en ook uit andere delen van de wereld. De Europese Taizé-jongerenontmoeting wordt jaarlijks gehouden tijdens de jaarwisseling, en telkens in een andere grote stad in Europa. In 2010 was de ontmoeting in Rotterdam, in 2012 in Rome, vorig jaar in Straatsburg en dit jaar dus in Praag.
 
Bij de organisatie werd pijnlijk duidelijk hoezeer het Tsjechië ontbreekt aan een goede kerkelijke structuur. Het bleek namelijk heel  lastig om genoeg gastgezinnen te vinden voor de deelnemers. Het was hard werken om het onderdak voor deelnemers georganiseerd te krijgen.
Veel orthodoxe evangelicalen, kunnen niet echt achter de inhoud van Taizé staan, omdat ze het te vaag en te weinig radicaal vinden, en er niet veel theologie aan ten grondslag ligt, maar een aantal van hen wilden toch gastvrij zijn en boden slaapplaatsen aan.
 
En toen een genereus Amerikaans gezin de deur opende om de drie gasten waar ze voor hadden ingetekend te verwelkomen, stonden er ineens víjf op de stoep. Onder het motto ‘er gaan veel makke schapen in een hok’, mochten de overtollige twee ook blijven. Hoewel de man Taizé maar zozo vindt, wenste hij zijn gasten toch goede ontmoetingen, die hen dichter bij Christus zouden brengen.
En dat vonden zijn gasten dan weer zozo. Ze voelden zich een beetje aangevallen door zijn wens, zo zeiden ze. ,,Maar”, zo betoogde hun gastheer, ,,wat is de waarde van zo’n ontmoeting, als het je niet dichter bij Jezus brengt?” Daar had hij een goed punt, vond ik. De tienduizenden jongeren komen bij elkaar om, zoals op de website van Taizé verwoord, te zoeken naar een dieper begrip van geloof en het leven van de kerk.
 
Pavla, een van de deelnemers uit Praag, is erg enthousiast. Ze bezocht gebedsbijeenkomsten en small group discussies. Ze voelt zich erg gestimuleerd door de spirituele atmosfeer, en de eenheid die ze ervaart tijdens de gebedsbijeenkomsten.
’s Morgens is er een dienst in een lokale kerk, die iedere deelnemer toegewezen krijgt in de buurt waar hij overnacht. Daarna zijn er de small group meetings. Gedurende de middag is er eerst het middaggebed, en zijn er daarna, verspreid over de stad, vele workshops te volgen, waarvan een deel gericht is op de Tsjechische context.
 
Hoewel tijdens alle bijeenkomsten de Bijbel opengaat, en er delen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament gelezen worden, trekt de ontmoeting ook spirituele zoekers met niet-christelijke religieuze achtergrond. Maar daarvoor is de Taizé-ontmoeting oecumenisch, eenheid met mensen van allerlei religies.
 
Zo las ik op Facebook de volgende statusupdate : ,,Afgelopen weekend serveerde ik ontbijt in ons hostel. Daar hoorde ik een groep Japanners, die naar Praag waren gekomen voor de Taizé-ontmoeting. Ze baden voor het eten, en direct daarna vroeg een van de andere gasten hen: ‘Zijn jullie christenen?’ ‘Oh nee!!’, zeiden de Japanners, ‘we zijn boeddhisten.’”
Hoewel ik zelf gemengde gevoelens heb bij het oecumenische karakter van Taizé, denk ik ook dat de kerk er niet alleen voor de christenen is, maar juist ook om spirituele zoekers uit andere religieuze tradities te verwelkomen. Ik hoop daarom, mét mijn Amerikaanse broeder, dat het verblijf in Praag, alle Taizé-bezoekers dichter bij Christus zal brengen.

Deze blog verscheen eerder in het Friesch Dagblad.

 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • N. de Jager

    9 februari 2015, 02:49

    Ik meen dat de Heilige naar Christus leidt. Hij overtuigt van zonde en ongerechtigheid en dat alleen Christus die met Zijn offer heeft veerzoend.
  • Pieter Boot

    27 januari 2015, 02:12

    To je dobře ! Wat goed dat dit gebeurt in Praag! ook wij dragen de Tsjechen een warm hart toe, ondanks soms hun onverschillig lijkende houding. Er gebeuren daar echt mooie dingen. Ook wat Prof Tomaš Halík voor jongelui daar doet! Veel zegen op jullie werk, Na shledanou ( en ja, ik kan (trochu:) tsjechisch...