In je eentje opstaan en gaan

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 23 september 2016 

Harriëtte Smit, jeugdwerkadviseur voor het landelijk jeugdwerk van de UNEPREF-kerken in Frankrijk: Teleurgesteld kwam Timothé (15) terug van de jeugdgroep van de kerk. "Alle vier gaan ze niet meer! En degene die ons zou rijden is nu ook afgehaakt, omdat hij niet voor één persoon zeshonderd kilometer wil rijden! Dag, mooi christelijk-sportief jongerenweekeinde waar ik zo naar uitkeek! Maar ik wil écht naar dat jongerenweekeinde hoor, zelfs al moet ik in m’n eentje!"
 
Via ‘bla-bla-carpooling’, de trein en een lift van één van onze predikanten heeft Timothé de lange reis in z’n eentje geklaard! En wat was het een enorme verrassing hem trots het sportterrein op te zien lopen, met een grote glimlach op z’n gezicht. ,,Harriëtte, toen jij nog mijn clubleider was in Bordeaux nam je ons overal mee naartoe, met als doel andere gelovige jongeren te ontmoeten en toegerust te worden in ons geloof. Dat heb ik nodig om het als enige christen in m’n klas vol te kunnen houden! Ja, Harriëtte, als je hier in Frankrijk iets wilt beleven, moet jezelf opstaan en in beweging komen!”
 
Getreiter
In vergelijking met Nederland zijn de mogelijkheden voor jongeren om deel te nemen aan christelijke activiteiten veel minder groot in Frankijk, alleen al omdat het aantal protestanten in Frankrijk enorm klein is. De plaatselijke kerken tellen weinig leden en hebben veel minder middelen tot hun beschikking dan kerken en christenen in Nederland. Zo heeft het kerkverband UNEPREF (Union Églises Protestantes Réformée Évangélique de France) waarvoor ik werkzaam ben slechts 3.500 leden, verspreid over 48 gemeentes met 34 predikanten. Op de totale Franse bevolking van 65 miljoen, is slechts 4 procent protestant, 61 procent katholiek, 7 procent moslim en meer dan een kwart van de bevolking heeft geen enkele binding aan religie. Ondanks die marginalisering houden de Franse protestanten – jong en oud – moed.
 
Voor jongeren als Timothé is het daarom niet eenvoudig om er en public voor uit te komen dat ze geloven in een God en willen leven als christen. Vaak worden ze slachtoffer van hatelijk getreiter en komen ze alleen te staan in hun klas. Daarbij ontbreekt het hen vaak aan tools om hun geloof te kunnen verwoorden en staande te blijven in deze toch wel harde Franse maatschappij.
 
Dat onderstreept de waarde van mijn taak als jeugdwerkadviseur die ik samen met mijn Franse collega Joël Landes vervul. Door middel van activiteiten met jongeren proberen we hen te bemoedigen en te helpen hun geloof te verwoorden. En landelijke activiteiten, zoals het sportieve weekend, behoren voor jongeren als Timothé jaarlijks tot één van de weinige veilige bemoediging-leer-en-oefenplekken in hun leventje. Maar door de grote spreiding van de protestantse kerkjes over het immense Frankrijk, zijn die activiteiten dus niet altijd naast de deur.
 
Onschatbare waarde
Wat gun ik jongeren als Timothé een volwassene in hun gemeente die weet hoe hij met ze op moet trekken; die van ze houdt en die in hen wil investeren… zelfs als dat ruim zeshonderd kilometer rijden inhoudt. De ritjes in de auto met jongeren waren de afgelopen jaren in mijn taak als lokaal jongerenwerker de mooiste momenten. Juist omdat je tijdens het autorijden elkaar niet hoeft aan te kijken, gaat het delen van je hart een stuk gemakkelijker.
En of er nu een of vijf jongeren in je auto zitten, ze zijn het allemaal evenveel waard om gereden te worden. Als chauffeur krijg je zo de kans om een investering van onschatbare waarde te doen in het leven van een jongere!
 
Wat een dappere held, deze Franse Timothé! Hij weet wat is om in je eentje op te staan en te gaan!
 
Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad
 

Reageer op dit artikel