In memoriam ds. C. Snoei

ill860
Webredactie  | Plaatsingsdatum: 2 oktober 2017 

Zaterdag 16 september is ds. C. Snoei overleden. Vanaf 1984 was hij toerustingspredikant ten behoeve van GZB en IZB, waarna hij in 1988 algemeen secretaris van de GZB werd tot aan zijn vervroegde uittreden in 1994. Hij werd 84 jaar.
 
Cornelis Snoei werd op 14 oktober 1932 in Ouderkerk aan den IJssel geboren. Hij studeerde theologie in Utrecht en werd in 1963 bevestigd tot predikant te Langerak en diende daarna vanaf 1968 de hervormde gemeente van Reeuwijk. Van 1973 tot 1981 was hij predikant-directeur van de IZB. Van 1981 tot 1984 diende hij de Groningse gemeente Noordhorn, Niezijl en Saaksum. Vanaf 1984 was hij toerustingspredikant ten behoeve van de GZB en de IZB. In 1988 werd hij algemeen secretaris van de GZB tot aan zijn vervroegde uittreden, in 1994. Na zijn emeritaat begon hij nog aan een loopbaan in de lokale politiek. Van 1994-2000 was hij raadslid voor de RPF in Scherpenzeel.

Zending en evangelisatie lagen hem na aan het hart, zoals blijkt uit zijn levensloop. Toen hij IZB-directeur werd, begin jaren zeventig, kenden de gereformeerde bondsgemeenten waar de organisatie uit stamde, ‘weinig aandacht voor zending en nog minder voor evangelisatie’, zei Snoei eens in een interview. ‘De belangstelling van de IZB richtte zich vooral op een drietal evangelisatieposten in het noorden van het land. Met anderen heb ik mij toen ingezet voor evangelisatie in de grote steden. Die is er gekomen. Het huidige werk bouwt voort op wat toen in gang gezet is.’ In de periode dat ds. Snoei directeur was, is ook de stichting Evangelie en Moslims opgericht.
Ook in zijn functie bij de GZB stond hij aan de wieg van de uitbreiding en verbreding van het zendingswerk, naar Europa en het Midden-Oosten.
In een interview ter gelegenheid van zijn 50-jarig ambtsjubileum (17 oktober 2013, RD), staat een karakteristiek citaat van ds. Snoei. De beste wijze van evangeliseren vindt volgens hem plaats in de navolging van Christus. ‘Christus ging in op de problemen die er op dat moment waren, bijvoorbeeld bij de Samaritaanse vrouw en bij Zacheüs. Het kenmerkende van de navolging is het staan naast mensen in de omstandigheden van het moment. En niet te verwijten, maar te luisteren. Het is niet zo moeilijk om naast een zondaar te staan als je weet dat je zelf ook een zondaar bent.’

Tot zijn gezondheid het niet meer toeliet, was ds. Snoei zeer betrokken bij het werk van de zendingsorganisaties. Van tijd tot tijd stuurde hij de directie en medewerkers bemoedigende brieven en mails.

Reageer op dit artikel