Islam in Evershagen!

ill860
Gerrit en Jorine van Dijk | Plaatsingsdatum: 15 maart 2017 | Duitsland

Gisteravond was het weer zover. Om 18.30 buurthuis vergaderde de stadsdeelraad van Evershagen in het buurthuis. Voor de derde keer achtereenvolgend zaten er naast mij (Gerrit) niet nog twee oude mannen op de publieke tribune, maar was het buurthuis vol met mensen. Onze buren zijn al een paar maanden bezorgd.

In de buurt van de binnenstad heeft de vereniging een gebedshuis. Een kleintje, want Rostock is een erg autochtone stad. Sinds de vluchtelingenstroom van najaar 2015 past de vereniging er niet meer in. Ineens wonen er meer moslims in Rostock dan ooit tevoren. Omdat de huren in de Plattenbauwijken laag liggen en er wat leegstand was, zijn veel vluchtelingsgezinnen daar gehuisvest. Evershagen heeft intussen een procent of tien buitenlanders. Waaronder ons :-)  

Reden voor de islamitische vereniging om te zoeken naar vestigingsmogelijkheden in Evershagen. En laat er nou nét bij ons in de wijk een vervallen café al een paar jaren leegstaan. De Turkse eigenaar wilde graag verkopen. De vereniging heeft een aanvraag bij de gemeente gedaan om een bestemmingswijziging voor elkaar te krijgen. In januari moest de stadsdeelraad stemmen over deze kwestie. Men stemde, tegen de gemoederen van een aantal wijkbewoners in, vóór toestemming om de bestemmingswijzing te laten onderzoeken door de verantwoordelijke ambtenaren.  

Woede in de wijk! “Hoe kan de stadsdeelraad nou vóór een islamitische gebedsruimte zijn!? En nog wel náást een Kindergarten waar ónze kinderen naar school gaan. Onder een flat waar ouderen nu niet meer zeker zijn van een rustige oude dag. Straks hebben we in Evershagen ook terroristische aanslagen!” Het gevoel om door de overheid overlopen te worden, zoals in de DDR-tijd, is nog altijd aanwezig. Merkels kordate handelen in de vluchtelingencrisis wordt door veel mensen gevoeld als dictatoriaal gedrag. Wij zijn het volk! En bij die uitspraak denkt heel oost Duitsland terug aan de vredige protesten in Leipzig van 1989, waarna de Berlijnse muur ineens doorbroken werd.

De stadsdeelraad kon moeilijk tegen de aanvraag van de islamitische vereniging stemmen; er is immers godsdienstvrijheid in Duitsland. Een bestemmingswijzing gaat over (brand)veiligheid, parkeermogelijkheden, etc. Toch is iedere stadsdeelraad sinds januari spannend en is de politie volop aanwezig. De afgelopen zittingen waren ronduit chaotisch (In Duitsland!). Schreeuwende mensen die hun bezorgdheid en woede uitten.

Naar mijn observatie is er toch nog iets anders aan de hand in de wijk als puur een discussie over een islamitische gebedsruimte. Mensen hebben het gevoel door de politieke, economische en intellectuele bovenlaag van de bevolking niet serieus te worden genomen. Versterkt speelt dit in Rostock een rol door de opbouw van de stad. De mensen die de besluiten nemen, wonen zelden in plattenbauwijken. “Ze besluiten vanuit de binnenstad over ons en zetten ons als rechtsradicaal weg, als wij geen moskee willen!”

Angst speelt een grote rol in Evershagen. Waar ben je nog veilig? Waar speelt dit trouwens niet een rol? Het zijn dezelfde mechanismen in Nederland volgens mij. ik hoop en bid, dat God ons (nog) meer geopende deuren geeft. Dolgraag wil ik onze wijkgenoten in hun taal vertellen dat er een God is die je veiligheid, zekerheid en geborgenheid geeft. Hoe onvoorstelbaar Hij ook moge zijn voor onze buren. Hij geeft je grond onder de voeten en een zekerheid die zelfs de angst voor buitenlanders en terrorisme relativeert. Hij heeft zelfs de dood overwonnen. 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.